Skip to content

Larkspur (Delphinium elatum)

7 de juni de 2021

Ønsker du en urteaktig plante som vil leve i flere år, og som også produserer mange blomster hver vår? Så la meg introdusere deg for Delphinium elatum, en art som på grunn av høyden er perfekt i justeringer, avgrenser veier eller stier.

Det er selvfølgelig også ideelt å ha i potter. På en solrik balkong eller uteplass vil den helt sikkert skille seg ut.

Opprinnelse og kjennetegn ved Delphinium elatum

Utsikt over Delphinium elatum

Det er en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Eurasia. Det er populært kjent som larkspur, som resten av arten av slekten Delphinium. Vokser til en maksimal høyde på 1 meter. Bladene er petiolate, palmatisect, flikete, sammensatt av ca 5 grønne segmenter eller fliker.

Blomstene spirer fra en lang blomsterstengel, og er gruppert i klynger. Disse er dype eller knallblå, fiolett, rosa, lilla eller tofarget. De vises i løpet av våren, og de viser seg å være veldig attraktive for gunstige insekter, som bier.

Hvordan tar du vare på deg selv?

De Delphinium elatum det er en plante som vil gi deg stor tilfredshet. Det er ganske lett å ta vare på, og som om det ikke var nok, motstår det kulde og frost rimelig bra. For å unngå problemer anbefaler vi imidlertid at du husker følgende:

plassering

Plasser anlegget ute, helst i full sol. I tilfelle du ikke kan plassere den der, hvis den er i et område der den gir den minst 4 timers direkte lys, vil det være greit.

Land

  • Blomsterpotte: du kan fylle den med universelt underlag. For å forbedre drenering er det interessant å først legge til et lag med vulkansk leire, leirestein eller lignende.
  • Verft: vokser i fruktbar jord, med god drenering.

Irrigasjon

Vanning vil være moderat til hyppig, avhengig av klimaet og årstiden vi er i, så vel som om det er i en gryte eller i bakken.

GrovtDu må vite at en potteplante vil trenge hyppigere vanning enn en som er i bakken, ettersom substratet tørker raskere. I tillegg, om sommeren må du også vanne mer enn om vinteren, av samme grunn.

Den beste tingen å gjøre er å kontrollere fuktigheten på jorden, enten ved å introdusere en tynn trepinne, eller hvis den er i en gryte, veier den en gang vannet og igjen etter noen dager.

Og hvis det fortsatt er tvil, må du vite at Delphinium elatum Den vokser ved siden av kanaler og grøfter, i grøfter og på fuktige kanter, og på lignende steder, alltid i nærheten av fuktige områder. Så det du må vanne i gjennomsnitt 3-4 ganger om sommeren, og i gjennomsnitt 1-2 ganger i uken resten av året.

Abonnent

Utsikt over Delphinium elatum

Det må betales fra tidlig vår til sensommeren, for eksempel med guano eller kompost.

Et annet alternativ er å betale det med gjødsel for blomsterplanter, i henhold til indikasjonene som er angitt på pakken.

Multiplikasjon

Larkspur multipliserer med frø om våren. For å gjøre dette, følg disse trinnene:

  1. Først må du velge såbedet. Dette kan være blomsterpotte-, melk- eller yoghurtbeholdere … Av erfaring anbefaler vi frøplantebrett mer, siden frøene på denne måten er mer kontrollerte.
  2. Etterpå fylles det med substrat for frøplanter og vannes grundig.
  3. Deretter plasseres maksimalt 3 frø i hver, og de begraves litt.
  4. Deretter drysses litt kobber eller svovel for å forhindre sopp.
  5. Til slutt plasseres såbedet ute, i halvskygge eller i solen.

Holder underlaget fuktig (ikke oversvømmet), vil frøene spire etter ca. 15-20 dager.

Planting eller transplantasjonstid

Den må plantes i bakken på vårenSå snart den har en høyde på omtrent 15 eller 20 centimeter, siden hvis den har mindre, er risikoen for å miste den ganske høy.

Hvis du har den i en gryte, bør du bytte den så snart du ser røttene komme ut av dreneringshullene.

Beskjæring

Du må kutte de tørre bladene og de visne blomstene. På denne måten vil det fortsette å se vakkert ut og forøvrig forhindre at dette nedbrytende materialet tiltrekker seg insekter eller mikroorganismer som er skadelige for planten.

Plager og sykdommer

Det kan påvirkes av bladlus, edderkoppmidd, snegler og snegler, samt mugg og botrytis.

Skadedyr behandles med kiselgur, kaliumsåpe eller neemolje; sykdommer i stedet med soppdrepende midler.

Rustikk

Den motstår frost på opp til -7 ° C.

Hvilke bruksområder blir gitt til Delphinium elatum?

Utsikt over Delphinium elatum

Det er en plante som den brukes bare som pryd. Den er perfekt for dyrking i potter, eller for å merke stier eller stier for eksempel.

Selv om den kan vokse opp til en meter i høyden, kan den fås i hager, uteplasser og store og små terrasser.

Hva syntes du om denne planten?