Skip to content

Liliaceae: egenskaper og eksempler på arter

6 de juni de 2021

I verden er det så mange planter at det som ble gjort var å klassifisere dem i botaniske familier for å bedre forstå evolusjonen deres og for å kunne studere dem på en enklere måte. Innenfor hver av disse gruppene eller familiene inngår plantearter som har grunnleggende egenskaper, som type blad og blomst, habitat de utvikler seg i, og så videre. En av de mest elegante er den som kalles Liliaceae.

Det navnet kan minne deg om en annen, om liljer (Lilium), og med god grunn. Faktisk er disse pæreplantene en del av familien. Men de er ikke de eneste. Kjenn dem.

Hva kjennetegner Liliaceae?

Tulipaner er en del av liliaceae

Det er en serie urteaktige planter, ofte pæreformede eller, sjeldnere, rhizomatøse, hvilke de produserer vanligvis store blomster med prangende farger, sammensatt av seks kronblader, seks støvdragere og en eggstokk gruppert i terminale blomsterstander. Bladene er spiralformede eller hvirvlede, med et alternativt arrangement, enkle og med parallelle årer.

Fruktene er kapsler, eller sjelden bær. Inne inneholder de flate, skiveformede eller kulefrø. Imidlertid reproduserer de bare seksuelt (ved hjelp av frøene) når de ønsker å lage nye hybrider, eller når du vil få erfaring med å ta vare på en lilje fra begynnelsen.

Reproduksjon

Pæreplanter produserer «små pærer» etter blomstring. Disse, som når en størrelse på minst 1-2 centimeter, kan skilles fra moderplanten (eller for å være mer spesifikk, fra «pære-moren») og plantes i andre potter eller i andre områder av hagen.

Og i tilfelle det du ønsker er å dele det rhizomatøse, fortsetter vi å trekke dem ut fra bakken eller beholderne om høsten eller vinteren, forutsatt at de er i full hvileperiode, rengjør røttene med litt vann og kutter dem og hvert stykke har minst ett vekstpunkt (et fremspring, gjennom hvilket bladene vil spire).

Underfamilier av Liliaceae

Tre er identifisert:

  • Lilioideae: de er for det meste pæreplanter som har enkle stilker og blader med parallelle årer. Blomstene er store og frukten er en kapsel med flate frø. Eksempler: Lilium eller Fritillaria.
  • Calochortoideae: De er planter med blader hvis nerver er ordnet på en parallell måte, og de produserer store blomster uten stil eller med veldig korte. Frukten er en kapsel. Eksempler: Calochortus eller Prosartes.
  • Medeoloideae: det er en underfamilie av planter som produserer striated frø dannet av to slekt: Clintonia og Medeola.

Hvor kommer de fra?

Arter av Liliaceae-familiene er hjemmehørende i de tempererte områdene på den nordlige halvkule, men de er mye rikere i Sørvest-Asia. De lever på enger, som hver vår kler seg med vakre blomster som vil bli pollinert av bier, sommerfugler og andre insekter som lever av pollen eller nektar.

5 eksempler på planter i familien Liliaceae

Så du kan se hvordan disse plantene er, her er noen eksempler:

Lilium candidum

Lilium candidum er en pæreformet

Det er kjent som en lilje eller lilje, det er en pæreformet innfødt til Syria og Palestina. Fra sin pære spirer en urteaktig stamme med lansettformede og grønne blader opp til 1 meter høye, og fra slutten blomster dukker opp hver vår. Disse er hvite, hermafroditter, og produserer nektar. Frukten er en kapsel med lysebrune frø.

Fritillaria imperialis

Fritillaria er fra familien Liliaceae

Kjent som den keiserlige kronen, er den en pæreformet innfødt i Iran, Afghanistan, Pakistan, Tyrkia og Himalaya. Dens urteaktige stilker når en høyde på rundt 1 meter, og lysegrønne, lansettformede blader dukker opp fra dem. Blomstene vises på våren, i april-mai på den nordlige halvkule, og er røde, gule eller oransje.

Tulipa gesneriana

Tulipa gesneriana er en pæreformet

Det kalles en hagetulipan, og det er en art av pæreplanter som er hjemmehørende i Asia. De fleste av tulipanene som selges kommer fra kryss med denne arten. Brede blader vokser fra pæren, opp til 3 centimeter lang, med spisse ender og en veldig vakker blank, mørkegrønn farge. Blomstene er store og i forskjellige farger, selv om rød og gul er hyppigere.

Prosartes hookeri

Prosartes hookeri er en rhizomatøs plante

De Prosartes hookeri Det er en art av rhizomatøs plante som er hjemmehørende i Nord-Amerika, spesielt er den innfødt i California. Høyden overstiger ikke 20 centimeter, og den utvikler brede, ovale grønne blader. Blomstene er blusset, hvite og spirer om våren. Frukten er en oransje eller rød bær omtrent en centimeter bred.

Clintonia uniflora

Clintonia uniflora er en lilje rhizomatøs

De Clintonia uniflora er en art av rhizomatøs plante hjemmehørende i det vestlige Nord-Amerika. Den utvikler bare 2-3 brede og veldig lange blader, mørkegrønne i fargen. Blomstene er hvite og små. Frukten er en rund, blåbær en centimeter bred.

Hva synes du om det du har lært om Liliaceae? Har du noen?