Skip to content

Lilje (Lilium candidum)

9 de juni de 2021

De Lilium candidum Det er en plante med store blomster som er i stand til å bringe glede til ethvert hjørne. Størrelsen er ideell for å dyrkes både i potter og i hagen, alene eller sammen med andre arter av liljer.

I tillegg er det ganske enkelt å ta vare på, siden det ikke trenger mye for å alltid være perfekt. Så hvis du vil vite mer om henne, så skal vi presentere det for deg.

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt over Lilium candidum

Kjent som lilje, Saint Anthony lilje eller lilje, det er en livlig, urteaktig og pæreformet plante opprinnelig fra Syria og Palestina. Den utvikler vertikale stammer opp til en meter i høyden, hvorfra det etterlater ca. 15-20 cm langt, grønt og noe læraktig, spire. På slutten av disse blomstene vises om sommeren, som er 5-6 cm store, hvite, hermafrodittiske og duftende. Frukten er en tørr kapsel og inneholder mange små lysebrune frø.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du tar vare på den som følger:

plassering

Det er en pæreform som det må være utendørs, enten i full sol eller i halvskygge (men den må få mer lys enn skygge for at den skal blomstre).

Land

Blomsten til Lilium candidum er hvit

Siden den kan oppbevares i hagen eller i potter, bør ikke jorden være den samme:

  • Verft: vokser i fruktbare og godt drenerte jordarter. Tåler kalkstein.
  • Blomsterpotte: bruk universelt vekstmedium (på salg). For å forbedre dreneringen kan du blande den med perlit i like deler (til salgs) eller til og med legge et første lag med arlitt (til salgs).

Irrigasjon

Det er en plante som motstår ikke tørke, men heller ikke vannlogging. Det ideelle er å kontrollere fuktigheten i jorden før vanning, for eksempel ved å sette inn en tynn trepinne. Hvis det kommer praktisk talt rent ut når du trekker det ut, er det på tide å vanne.

Bruk regnvann hvis mulig, eller uten for mye kalk. Hvis du ikke får det, fyll en beholder med vann fra springen, la den sitte over natten, og bruk den neste dag.

Abonnent

Foruten vann trenger alle planter mat. Med unntak av rovdyrene, som har ansvaret for deres feller for å jakte maten, har resten røtter som oppfyller funksjonen til å absorbere næringsstoffene fra jorden. Og liljen er ikke noe unntak.

Så, om våren og spesielt om sommeren, må det tilsettes litt gjødsel en gang i måneden eller hver 15. dag, slik som guano i flytende form (til salgs) i henhold til indikasjonene angitt på pakken.

Beskjæring

Du trenger ikke det. Du må bare fjerne de tørre delene med en saks som tidligere er desinfisert med apotekalkohol.

Multiplikasjon

Frøene til Lilium candidum er små

De Lilium candidum multipliserer med frø om våren og med pærer om vinteren / tidlig på våren. La oss få vite hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

Trinn for trinn å følge er som følger:

  1. Først fylles et frøplantebrett med universelt underlag og vannes grundig.
  2. Deretter plasseres maksimalt to frø i hver stikkontakt, og dekkes med et tynt lag med underlag.
  3. Til slutt tas frøplantebrettet ut til et område der det er lett, men ikke i direkte sollys.

A) Ja vil spire i løpet av 3-5 uker.

Pærer

Gjennom årene spirer pærer fra pærene etter blomstring og modning av frukt. Disse de kan skilles fra moderplanten når de lett kan manipuleres i størrelse, det vil si at de måler minst 1-2 cm i diameter (selv om det anbefales at de er større).

Når du er ferdig, må de bare plantes i potter med universalunderlag eller i andre hjørner av hagen.

Plager og sykdommer

Utsikt over Lilium candidum i blomst

Når det gjelder skadedyr, er det veldig følsomt for bladlus, som er veldig små insekter, ca. 0,5 cm, grønne, gule, brune eller svarte, avhengig av arten. De spiser på celler av blader og blomster, noe som kan ha problemer med å åpne, men heldigvis kjemper de godt med gule klebrig feller (på salg) eller kiselgur (på salg).

Og når det gjelder sykdom, er botrytis din potensielle fiende. Utseendet er forårsaket av overflødig fuktighet i jorden, slik at det kan forhindres ved å kontrollere risikoen. Hvis den allerede er syk, må du behandle den med soppdrepende midler, som pulverisert svovel (til salgs).

Rustikk

Den motstår frost på opp til -7 ° C. Hvis du bor i et kaldere område, må du holde pærene i et drivhus eller innendørs.

Hva er betydningen av liljen?

Til slutt, bør du vite at den hvite fargen på blomstene har vært assosiert med det rene. For kristne er liljer representasjon av jomfruelig kjærlighet, derfor er det en av de mest sett på dager som er like viktige som Valentinsdag.

Hvor får man kjøpt?

Lilium candidum selges i barnehager og hagebutikker, og også her: