Skip to content

Liljer (Lilium)

2 de juni de 2021

Liljer, også kalt liljer, er planter som blomstrer om våren og sommeren. Når de gjør det, spirer stilkene deres blomster av ganske stor størrelse og med så muntre farger at det er umulig å ikke fokusere på dem på et eller annet tidspunkt.

En av de mange egenskapene de har er at de lett kan multipliseres ved å skille pærene som vanligvis spirer etter at blomstene har visnet. Dermed begynner du med å kjøpe en enkelt plante, men med årene ender du opp med noen få til.

Hvordan er Lilium-planten?

Kjent som lilje eller lilje, det er en flerårig urteaktig som tilhører slekten Lilium og familien Liliaceae. Det anslås at det er hundre arter, men mange andre forskjellige sorter. Ville arter vokser mest på den nordlige halvkule, både i Eurasia og Nord-Amerika, men det er noen som er unike for Sør-Amerika.

Hvis vi fokuserer på funksjonene, vi snakker om planter som vokser fra en pære som finnes under jorden. Avhengig av variasjonen, kan det oppstå stoloner eller jordstengler som vil gi nye små pærer fra bunnen av dette. Det er også noen liljer som utvikler utilsiktede røtter.

Bladene er normalt løvfellende, det vil si at de dør på et tidspunkt i løpet av året (vanligvis etter blomstring). På den annen side er det visse varianter som om vinteren, som er en sesong der disse plantene er inaktive, opprettholder en rosett av små blader.

Blomstene stammer fra en blomstestengel, og kan være ensomme eller vises i grupper. Generelt er de store, opptil 10 centimeter i diameter, og i veldig forskjellige farger: hvit, gul, rød eller rosa. Og frukten er en trekantkapsel som blir brun når den er moden, og inneholder mange frø.

Hvor mange måneder kommer Lilium-blomsten ut?

Liljeblomstene åpner i flere uker i året. Som oftest, på den nordlige halvkule de begynner å blomstre i mai og slutter i september, avhengig av sort og / eller sort. I alle fall, for å stimulere blomstringen, kan vi gjødsle dem med gjødsel for blomstrende planter, og kutte de som tørker ut.

Lilium typer

Nå skal vi kjenne til de viktigste variantene av liljer, slik at du selv kan oppdage hvor vakre de er, og dermed blir det lettere for deg å lage spektakulære komposisjoner i hagen din eller i en planter:

Lilium bulbiferum

Lilium bulbiferum er en oransje blomsterplante

Kjent som bulbous lilje eller rød lilje, det er en innfødt plante i Europa. Som et av de vanlige navnene indikerer, produserer oransje blomster, og av god størrelse også, siden de måler omtrent 10 centimeter i diameter.

Lilium candidum

Lilium candidum har hvite blomster

De Lilium candidum Det er et livlig gress innfødt i Syria og Palestina som når en høyde på rundt 80 centimeter. Blomstene er hvite og de måler omtrent fire inches i diameter.

Lilium martagon

Martagon er en Lilium med små blomster

Kjent som bozo, martagon eller gråtende lilje, og er en pæreformet innfødt til Europa, inkludert Spania. Blomstene er relativt små, spesielt hvis vi sammenligner dem med andre liljer. De måler omtrent 3-5 centimeter, og de er rosa, lilla, hvite.

Orientalsk lilium

Den orientalske liljen er en hybrid

Som orientalsk Lilium eller orientalsk lilje refererer vi til en serie hybrider med opprinnelse i Asia. De har store blomster og lukter også veldig godt. I denne gruppen fremhever vi Lilium «Stargazer», med en mørkrosa blomst; hengivenhet med hvit blomst; eller «Rosato» med en myk rosa blomst,

Lilium lancifolium

Lilium lancifolium er en pæreformet appelsin

De Lilium lancifolium Det er en plante kjent som brindle tie flower, og vi kan finne den vill i Øst-Asia. Blomstene er oransje med svarte flekker, omtrent 4 centimeter i diameter.

Lilium longiflorum

Lilium longiflorum har store hvite blomster

De Lilium longiflorum, kjent som påskelilje, er en pæreformet innfødt til Japan. Den når en meter i høyden, og produserer hvite blomster, med en søt duft. Disse er omtrent 10-12 centimeter i diameter.

Hvordan bryr du deg om en Lilium-plante?

Liljer er planter som kan dyrkes i potter, planter eller i hagen. De brukes mye til å lage blomsterkomposisjoner eller tepper, siden de tilpasser seg veldig godt til forskjellige miljøer. Men de trenger en rekke ting for å blomstre:

Hvor skal du sette liljer?

Det er veldig viktig at de får minst fem timer med direkte sollys hver dag. Disse plantene utvikler seg ikke normalt når de mangler lys; faktisk, hvis de ble satt i skyggen, ville vi se hvordan stilkene deres vokser i retning av den mest intense lyskilden. Ved å gjøre det vil det gi oss inntrykk av at de vokser raskt, men vi trenger ikke å tenke at det er bra, for det som vil skje er at de vil svekkes.

Jord eller underlag

Liljepærer råtner raskt når de plantes i uegnet jord, for eksempel veldig kompakt og tung jord. For å unngå det, Det er nødvendig at de er lette, porøse jorder, slik at vannet sirkulerer uten hindringer. Først da vil plantene våre vokse normalt.

I tilfelle de skal være i en beholder, for eksempel en blomsterpotte eller planter, må det tas i betraktning at underlaget må være like lett. Av denne grunn anbefaler vi å blande for eksempel svart torv med 30% perlit.

Vanning og gjødsel

Liljer er flerårige pærer

Hyppigheten av vanning må endres når årstidene går. På våren og spesielt sommeren, siden det er når de vokser og temperaturene er varme, vil vi vanne dem omtrent to ganger i uken. Men siden de vil være i høst og vinter, og siden jorden også tar lengre tid å tørke, vil vi plassere vanningene. Faktisk, hvis det i løpet av høsten og / eller vintersesongen vanligvis regner innimellom, vil det bare være nødvendig å fukte jorden hvis vi ser den veldig tørr.

Slik at de gir blomster av utmerket kvalitet, det anbefales på det sterkeste å legge litt mulch på dem (på salg ), ormstøp, eller til og med kompost. Men ja, hvis de er pottet, vil det være å foretrekke å bruke flytende gjødsel, i henhold til instruksjonene på beholderen. Og det er at hvis vi legger granulert eller pulverisert gjødsel i en gryte, kan underlaget ende opp med å få problemer med å filtrere vannet; følgelig ville røttene bli bortskjemt.

Pæreplantingstid

Hvis du har kjøpt pærer, husk å plante dem på sen vinter eller tidlig på våren. På denne måten vil de ha nok tid til å vokse og bringe blomstene sine ut i riktig sesong.

Multiplikasjon

Liljer formerer seg ved å skille pærer, og noen ganger også med frø:

 • Pæreutskilling: etter blomstring skal Lilium stå i bakken eller i en gryte i to eller tre måneder. Etter den tiden kan vi grave opp pærene og skille de små. Senere vil vi plante disse andre steder og begrave dem omtrent to centimeter.
 • Frø: Liljeblomstene er hermafrodittiske, så hvis prøven din har frø, kan du så dem om våren i frøbed, for eksempel et brett med hull eller i potter, med vermikulitt (til salgs) eller mulch. Sett dem på et solrikt sted, og vann fra tid til annen, slik at underlaget ikke tørker ut. Dermed vil de spire om en måned.

Skadedyr

Det er en rekke skadedyr som påvirker liljer, og de er:

 • Pæremider: forårsaker skade på pæren som blir råtten. Den eneste effektive behandlingen er forebyggende, før planting, med insektmidler som diazinon.
 • Cryoceros: de er insekter som spiser på blader og blomster. Heldigvis kan de forebygges og elimineres med pyretriner.
 • Bladlus: disse bladlusene ligger på plantens nye blader og i blomsterknoppene. De spiser på saften, så vi vil se misfargede flekker og misdannelser. De kan bekjempes med kiselgur (til salgs).
 • Turer: trips kan påvirke pæren, forårsake misdannelser og brune flekker, og også i luftdelen som forårsaker flekker på blomster og blader, misdannelser og generell svekkelse. Det bekjempes med anti-trips insektmidler (som).

Sykdommer

Lilium er en pæreformet som blomstrer om våren

Når det gjelder sykdommer, kan de ha disse:

 • Botrytis: Botrytis er en sopp som, når det gjelder liljer, produserer avrundede brune flekker hvor som helst (blader, stilker og blomster). Det bekjempes med et soppdrepende middel som inneholder kobber (til salgs).
 • Flettet lilje: de er en serie virus som deformerer blomster og endrer fargen på bladene. Det er ingen behandling, unntatt å kjøpe sunne planter og pærer, uten de minste symptomene på sykdom eller pest.
 • Phytopthora: det er en sopp som får mørke lilla flekker til å dukke opp på stilkene, spesielt i bunnen. Disse flekkene spres over hele planten og når bladene som blir gule. Det behandles med soppdrepende stoffer som fører kobber.
 • Pythium: det er en sopp som råtner røttene. I alvorlige tilfeller kan det drepe plantene. Det behandles også med soppdrepende stoffer som fører kobber.
 • Rhizoctonia: det er en sopp som råtner pæren. Bladene svekkes, og blomsterknoppene åpnes kanskje ikke. Det er ingen effektiv behandling; det er bedre å kvitte seg med berørte planter.
 • Lily nekrotisk flekkvirus (LSV): De er virus som forårsaker utseende av klorotiske flekker på bladene. De starter gulaktige med en langstrakt form, og blir deretter svarte. Blomstene er deformerte, og planten svekkes. Det er ingen behandling heller.

Rustikk

Liliums motstand mot kulde varierer avhengig av arten og dens opprinnelse. Men generelt snakker vi om planter som tåler lave temperaturer ned til -4 ° C.

Hva er betydningen av liljer?

Hvis du vil vite hvilken betydning disse blomstene har i henhold til fargen, skal vi snakke med deg om det:

 • Gult lilium: det er en prangende, prangende blomst som symboliserer glede, liv og takknemlighet.
 • Hvit lilium: den hvite liljen er symbolet på uskyld og renhet.
 • Oransje lilium: det er representasjon av ånd, optimisme, kreativitet og også en voksende kjærlighet.
 • Rødt lilium: røde liljer symboliserer kjærlighet som et par, og lidenskap.
 • Rosa lilium: rosa liljer symboliserer ungdom, ømhet og godt arbeid.

Hvor får man kjøpt?

Hvis du vil ha liljer, kan du klikke her og få en blanding av pærer: