Skip to content

Lupinen: blomster til hagen … og til potter

25 de juni de 2021

De lupin, bedre kjent vitenskapelig som Lupinus, er en slekt av urteaktige, flerårige planter hvis ernæringsmessige egenskaper gjør at den blir mat for både dyr og mennesker.

Dens vekst er rask, og det tar ikke lang tid å blomstre etter spiring, og kan dermed dekorere hagen med sine vakre blomster etter noen måneder.

Det er mange arter av lupin, men de har alle bladene til felles, som er lysegrønne svømmehud. De kan vokse til en høyde på to meter; og blomstene, ved å presentere et slikt mangfold av farger, gir deg et bredt spekter av muligheter til å dekorere, og være i stand til å velge de plantene du liker best.

I hagearbeid brukes den både til hage og til blomsterpotte. Du kan plante flere med blomster i forskjellige farger, og dermed skape et spektakulært blomsterbed.

Lupin

Lupinen er innfødt i de varme og / eller subtropiske gresslettene på jorden. De har den særegenheten at de er gode planter som fikse nitrogen til jorden, noe som gjør dem gode som naturlige gjødsel. Så nå vet du, hvis hagen din mangler nitrogen, ikke nøl med å kjøpe noen små lupinplanter!

Som matbruk brukes det hovedsakelig i land som Spania, Italia, Argentina eller Venezuela. Frøet er veldig næringsrikt, men hvis det inntas i overkant, kan det forårsake kronisk forgiftning.

I dyrking gir det ikke store problemer. Hvis vi vil ha lupiner og se dem vokse, kan vi skaff lett frø i spesialforretninger eller barnehager. For å oppnå en høyere spiringsprosent vil vi legge dem i et glass med vann i 24 timer, og senere vil vi så dem i en såbed utenfor. De spirer uten problemer med en temperatur mellom 15 og 20 °. Vi må ikke glemme å bruke soppdreperen -hvis det kunne være, økologisk som for eksempel svovel, siden soppene kunne ødelegge frøene og plantene i løpet av noen dager. Når de er ca 10 cm høye, kan vi overføre dem til individuelle potter, eller vi kan la dem være sammen og transplantere dem til en større pott.

Lupinen er en plante som vil gi oss stor tilfredshet. Enkel å ta vare på, med høy ornamental verdi, hvis frø er spiselige … hva mer kan du be om?

Mer informasjon – Blomster for hvert øyeblikk