Skip to content

Malvón (Pelargonium hortorum)

5 de juni de 2021

De Pelargonium hortorum Det er en av de vanligste geraniumartene i barnehager, og derfor også i hager og uteplasser. Det er en plante som blomstrer en god del av året, og krever svært lite pleie for å lyse opp oppholdet så vel som vårt daglige liv.

I tillegg er det veldig billig og stiklingene roter lett. For veldig lite penger og krefter kan du ha flere eksemplarer. Vil du vite alt om dyrking?

Opprinnelse og kjennetegn ved Pelargonium hortorum

Pelargonium hortorum er en av de vanligste geraniumene

De Pelargonium hortorum (det riktige vitenskapelige navnet er Pelargonium x hortorum) er en krysning mellom Pelargonium undersøkere Y Pelargonium zonale. Det er populært kjent som mallow, hage geranium eller vanlig geranium og er en type geranium som vokser som en lav busk og når en høyde på mellom 30 og 60 centimeter, og utvikler saftige stilker, oppreist og dekket av en veldig fin fuzz. Bladene er reniforme (nyreformede), enkle og alternative, med noe takkede marginer.

Blomstrer fra vår til sensommer, og til og med til høsten hvis været tillater det. Blomstene har en diameter på 2 til 3 centimeter og har vanligvis rød farge, men kan også være rosa eller hvite.

Hva er pleien med vanlig pelargon?

Å skaffe seg en velstelte hage-geranium kommer ikke til å ta mye tid. Det er en veldig takknemlig plante som produserer mange blomster gjennom hele sesongen, og som du ikke trenger å bekymre deg for mye. Faktisk blir det ofte ansett som egnet for de som er nye i planteverdenen. Men selvfølgelig er det viktig å ta hensyn til noen detaljer slik at den blir glad i hagen eller i en gryte.

plassering

Det anbefales på det sterkeste å ha på Pelargonium x hortorum utenfor, i et område der det mottar sollys, enten direkte eller indirekte. Den tilpasser seg godt å leve i halvskygge, men stedet må være veldig lyst, da det ikke kan vokse i mørke områder.

Land

  • Blomsterpotte: du kan fylle det med universalunderlag blandet med 30% perlit, men ja, potten må ha hull i underlaget slik at vannet kommer ut under vanning; ellers vil røttene råtne.
  • Verft: ikke krevende så lenge jorden har god drenering.

Irrigasjon

Blomstene av Pelargonum x hortorum har forskjellige farger

Vanning av hagen geranium vil være moderat. Om sommeren skal den vannes omtrent 3 ganger i uken, og resten av året mellom 1 og 2 i uken. Bruk regnvann uten kalk eller, hvis ikke, en som er egnet til konsum, og tilsett mengden som er nødvendig til jorda eller underlaget er godt gjennomvåt.

Hvis du har den i en gryte, kan du om sommeren legge en tallerken under den, men du må huske å fjerne den om vinteren for å forhindre at røttene råtner.

Abonnent

Fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren må den betales med organisk gjødsel. For eksempel anbefales gjødsel fra guano eller tangekstrakt; Selv om sistnevnte må brukes med forsiktighet, da det er veldig alkalisk og hvis jordens pH i geranium blir for kalkholdig, kan vi forårsake problemer.

Hvis du har den plantet i bakken, kan du dra nytte av den til å gjødsle hagen, med kompost, mulch eller gjødsel fra planteetende dyr.

Multiplikasjon

De Pelargonium x hortorum multiplisert med stikklinger på våren. Med noen få trinn og gi dem litt grunnleggende pleie, vil du få nye eksemplarer. Hvis du ikke tror meg, må du bare følge disse instruksjonene:

  1. Først og fremst må du rengjøre et saks eller en takket kniv godt med såpe og vann, da det vil være verktøyet du vil bruke til å kutte.
  2. Når du er ren, skjær en stilk som måler ca 10-15 centimeter.
  3. Så fyll basen din med hjemmelagde rotmidler, eller med pulveriserte eller flytende rothormoner.
  4. Deretter fyller du en gryte med en diameter på ca. 10,5 centimeter med tidligere fuktet vermikulitt.
  5. Lag deretter et hull i midten og sett inn skjæringen ca 3-4 centimeter.
  6. Til slutt tilsett mer vermikulitt hvis du anser det som nødvendig, og legg potten utenfor, i halvskygge.

Nå er alt du trenger å gjøre å holde underlaget fuktig (men vær forsiktig, ikke vanntett). Om 15-20 dager vil den avgi sine egne røtter.

Planting eller transplantasjonstid

Hvis du vil plante vanlig pelargon i hagen, eller hvis du ser at røttene kommer ut av dreneringshullene og / eller at den allerede har okkupert hele potten, du kan transplantere den om våren, når minimumstemperaturen er lik eller større enn 15 grader Celsius.

Plager og sykdommer

Det er sårbart for angrep av geraniumflue, så vel som rust. Den første er et skadedyr som gjennomborer stenglene og behandles med 10% cypermetrin; og den andre er en soppbåren sykdom som manifesterer seg med oransje flekker på bladene og behandles med soppdrepende midler.

Rustikk

Den motstår kulde, men frosten gjør det vondt. Ideelt sett bør den ikke synke under 0 grader, selv om den kan holde opptil -2 ° C hvis det er kort tid.

Hvor får man kjøpt Pelargonium x hortorum?

Pelargonium x hortorum er en plante som produserer vakre blomster

Få kopien din fra Ingen produkter funnet ..

Kos deg med hagen geranium! 🙂