Skip to content

Manchineel er et skummelt tropisk tre som kan drepe deg

18 de november de 2022

Det er en giftig kystplante du trenger å vite om, og den kalles manchineel-treet. Du har kanskje sett en på reisen – den er ofte ledsaget av advarselsskilt og et knallrødt bånd malt rundt bagasjerommet som en advarsel til alle som går forbi. Selv om ikke alle manchineel-trær er så malt, krever de en inderlig veiledning, fordi de er en av de farligste planteartene som finnes.

Hvor vil du se et Manchineel-tre?

The Manchineel (aka Hippomane mancinella, aka The Tree of Death) er hjemmehørende i kystområder i det sørlige Nord-Amerika, som Sør-Florida, så vel som de nordlige delene av Sentral- og Sør-Amerika og Karibia. Planten har fått navnet sitt fra det spanske ordet manzanilla, som betyr «lite eple». Den heter slik fordi frukten og løvet til planten ligner på epletrær. Det har også blitt kalt manzanilla de la muerte, eller «dødens lille eple», en uhyggelig betegnelse hvis vi noen gang har hørt en.

Ikke la deg lure av Manchineel

Manchineel-treet er ganske attraktivt, med attraktive, enkle eller parrede gul-til-rødaktige, søtduftende, eplelignende frukter. Den velduftende naturen til frukten har trukket inn og forgiftet spanske conquistadores, skipbrudne sjømenn og dagens turister. Trærne lever langs kysten i brakkvann, og har en tendens til å vokse i klynger. Under en reise kom den legendariske kaptein James Cook og hans mannskap over manchineelen. Mennene hans trengte forsyninger, så Cook beordret dem til å samle ferskvann og hogge manchineel-ved. Under denne prosessen gned mannskapet seg i øynene, noe som angivelig resulterte i at de ble blinde i to uker. Skipbrudne sjømenn er rapportert å ha spist Manchineel-frukter, noe som forårsaket dem betennelser og blemmer rundt munnen.

Kontakt gir giftige resultater

Som det skjer, er alle de fryktinngytende historiene berettiget. Hver del av manchineelen er giftig. Frukten er giftig, og saften fra bladene og stilkene er det også. Ved berøring kan irritantene som finnes i manchineel-saften gi betennelse og smertefulle blemmer på huden. Forbipasserende advares mot å stå under treet når det regner, siden dryppende vann kan overføre giftstoffer fra treet til alle i nærheten. Og til slutt, brennende manchineelbark har vært kjent for å forårsake irritasjon, til og med blindhet, på grunn av luftbåren giftaske.

Hold avstand

Manchineel er mer utbredt enn du kanskje forestiller deg. Den finnes på strender og i sumper i tropiske himmelstrøk, hvor den gir vindfang og hjelper til med erosjonsreduksjon. Hvis du er i lokaliteter der manchineel vokser, hold et øye, og hvis du møter en, hold deg langt, langt unna. Hvis du ikke er overbevist ennå, les denne skremmende historien om et manchineel-møte publisert i BJM medisinsk journal. Pass på denne kystplanten; det er en av de farligste tropiske artene på kloden, og det er best å holde seg langt unna hvis du møter en under en spasertur på stranden eller et eventyr i mangrovene.