Skip to content

Marmelade og Jello

1 de april de 2021

Sevilla appelsinerSpiser.Å lage MarmaladeHakker Sevilla AppelsinerSevilla appelsinerSpiser.Å lage MarmaladeHakker Sevilla AppelsinerJeg er nå i ferd med å tråkke på litt ustø grunn.

Det er noen forskjeller mellom oss briter og våre venner over Atlanterhavet. Du har «heiser», vi har «heiser». Du har «fortau», vi har «fortau». Dine “biler” har “bagasjerom” mens våre “biler” har “støvler”. Og av en eller annen ufattelig grunn insisterer du på å la bokstaven «u» stå uten ord som «farge», «tapperhet» eller forsøk «.

For å komme nærmere punktet har du «gelé» mens vi har «syltetøy». For oss er «gelé» det jeg tror du beskriver som «jello». Flerfargede wobbly ting veldig elsket av små barn og svake – bestemoren min pleide å lage grønn jello med hakket banan suspendert i formen. Av en eller annen grunn var det også ofte tilfeldige biter av eggeskall inkludert. Jeg tror at dette ikke var bevisst – bestemorens kjøkken var ganske kaotisk.

Uansett, nå har vi fått kulturdebatten og hjemmespunnet minner ut av måten jeg ønsker å introdusere deg for marmelade. Du husker kanskje referansen til Marmalade-himmelen i Beatles-sangen, Lucy in the Sky with Diamonds?

Å lage marmelade

Dette er en spesielt britisk ting og er en bittersøt smaksservering som vi lager fra appelsiner fra Sevilla. Disse appelsinene brukes ikke til mye annet, og resten av verden forblir ikke imponert og uinteressert: som et resultat blir hele avlingen eksportert til Storbritannia hvor den ankommer i januar og februar da hele nasjonen (en liten overdrivelse, men tilgi meg) går inn i en syltetøy som gjør vanvidd.

La meg først spole litt tilbake. Appelsintrær du vet alt om: du har lunder av tingene mens vi ser misunnelig på og føler oss fornøyde med oss ​​selv hvis vi klarer å dyrke en liten i et drivhus. Sevilla appelsiner kommer, som du kanskje allerede har gjettet, kommer fra Sevilla i Spania hvor de tjener to veldig nyttige formål. For det første for å gi skygge i varmen på dagen og for det andre fordi fra blomstene i ekstraherte essensielle oljer for bruk i parfymeri: spesielt Neroli-olje som ble oppkalt etter Anne Marie Orsini, prinsesse av Nerola (en by i Italia med et vakkert slott) som brukte oljen til å dufte hanskene hennes. Sannsynligvis ganske nødvendig på et tidspunkt før verken hovedavløp eller deodorant ble oppfunnet.

Å være gartnere, etter at blomsten kommer, er frukten, men disse appelsinene var bitre og uspiselige, og det var ikke mye bruk for de gode folket i Sevilla. Gå frem engelskmennene som heller tok dem til hjertene og nå lager alle slags ting fra dem. Det er en god liste over oppskrifter, fakta og andre ting av marginal interesse på innGardens nettsted her.

Jeg ber dere alle lage marmelade – det er noen Sevilla-appelsiner der borte. Det er noe som lyser opp et stykke skål, gir ekstra glamour til en smuldrende croissant (som er en annen ting du uttaler annerledes – vi etterligner franskmennene og mykgjør avslutningen mens du får den til å rim med «bukse») og puster glede i en brødrull.

Hvis du gjør det, vil jeg prøve igjen å forstå sjarmen til peanøttsmør og gelésmørbrød. Denne bloggen handler tross alt om å styrke det spesielle forholdet.