Skip to content

Når blomstrer orkideer?

7 de juni de 2021

Orkideer er en av de mest nysgjerrige, elegante og vakre plantene i verden. For mange er det de som produserer blomster av høyeste ornamentale verdi, og selvfølgelig har de grunn til å tenke at: formene de tar og fargene gjør dem veldig vanskelige å ignorere.

Imidlertid er det et spørsmål som mange av oss stiller oss selv når vi anskaffer dem, og det er: Når blomstrer orkideer? Når vi ser dem i barnehagen, er de med blomstene sine, sunne og dyrebare, men kort tid etter at de kommer hjem, visner de … og de kommer ikke ut igjen før … når?

Ting å vite om orkideer

Orkideer blomstrer om våren

Orkideer er planter som tilhører den botaniske familien Orchidaceae, som består av omtrent 25 eller 30 tusen arter (det er ennå ikke klart hvor mange det er), og om lag 60 tusen hybrider og varianter som er produsert av blomsteravlere i hele år. Det er uten tvil den største plantefamilien i verden. Mange av dem er hjemmehørende i den intertropiske sonen, selv om vi kan finne dem hvor som helst i verden unntatt på polene og i ørkener.

Men de som selges, kommer generelt fra de tropiske regnskogene, eller hybrider av arter som lever der. På disse stedene temperaturen holder seg alltid stabil over 18 ° C, og den relative fuktigheten er høy, høyere enn 60%. Og selvfølgelig, i våre hjem, finner de vanligvis ikke de samme levekårene.

Temperaturen kan være tilstrekkelig, men den relative fuktigheten er ikke. I tillegg er det ventilasjon, men det er lite, med mindre vi har vinduene åpne; og fremdeles kan det være for intenst for orkideer. Hvis vi velger å plassere dem i gangene, vil bladene sannsynligvis tørke ut på grunn av konstant friksjon. La oss ikke engang snakke om blomstene: hvis plantene ikke får omsorgen de trenger, vil de ikke blomstre, eller det vil være veldig vanskelig for dem å gjøre det.

Når det er sagt…

Når blomstrer disse plantene?

I motsetning til hva mange tror, ​​blomstrer det store flertallet av «rene» orkideer (dvs. de som verken er hybrider eller sorter) bare en gang i året, men blomstene kan forbli åpne fra noen få timer til mer enn tre måneder. Det er det som skjer for eksempel med Phalaenopsis, som er de mest populære, eller Paphiopedilum. Hvis vi snakker om hybrid orkideer eller sorter, kan de blomstre to eller flere ganger i året.

Akkurat når? Det vil avhenge av flere faktorer: temperatur, antall timer med lys, endringer i miljøfuktighet, mengde tilgjengelig vann … I deres naturlige habitat gjør de det i prinsippet like etter den «tørre» sesongen (som ikke er tørr som sådan, men det er perioden av året det regner mindre), men når de dyrkes innendørs, vil de gjøre det om våren, så lenge minimumstemperaturen er minst 20ºC.

Hvordan få orkideer til å blomstre?

Orkideer er planter som er hjemmehørende i de intertropiske områdene

Hvis orkideene dine bare blomstret den gangen du kjøpte dem, og de ikke har gjort det igjen, følg rådene våre slik at du kan nyte blomstene deres igjen:

Sett dem i et rom med lys

Alle planter trenger lys for å blomstre. Noen mer enn andre, men hvis de er innendørs, er idealet å plassere dem i et lyst rom, hvor du kan se uten problemer om dagen uten å måtte slå på en lampe.

Og forresten, legg dem vekk fra klimaanlegg, passasjer, … kort sagt, hvor de kan motta mer eller mindre sterke luftstrømmer.

Vær forsiktig: ikke plasser dem ved siden av vinduet, da de vil brenne ettersom de ikke liker å motta direkte lys i det hele tatt. Hvis du har dem ved siden av vinduet, roter du pottene for å forhindre at de blir etiolater, det vil si for å forhindre at de vokser for mye og svakt i retning av lyset.

Forsikre deg om at luftfuktigheten er høy

Vi har diskutert det før. Luftfuktigheten må være høy, minimum 60%. Å klare det den enkleste måten er å plassere glass med vann rundt, eller sprøyting med kalkfritt eller destillert vann en gang om dagen om våren og sommeren (ikke gjør det om høsten-vinteren, ellers ville bladene råtne).

Et annet alternativ er å fylle en keramisk gryte med leirestein (til salgs) eller vulkansk leire, helle vann i den, og deretter sette orkideen inne med gryten og med en plate under den.

Er pottenes størrelse riktig?

Orkideer transplanterer ikke … gjør de det? Vel, det kommer an på. Det er sant at rotsystemet ikke krever mye plass, spesielt hvis vi snakker om epifytiske arter (som lever på tregrener, som Phalaenopsis, men det betyr ikke at de må holdes i mini-potter.

Så, Hvis plantene dine har vært i den lenge, og du ser at røttene kommer ut av dreneringshullene, ikke nøl med å transplantere dem om våren. Bruk gjennomsiktige plastpotter til epifytter, siden røttene må være litt eksponert ettersom de også utfører fotosyntese; for bakken kan du bruke farger uten problemer.

Kontroller risikoen

Vanligvis vil vanningsfrekvensen være høy, spesielt om sommeren. Men pass på overvann, da det bokstavelig talt kan drukne orkideene. For å unngå dette er idealet å observere røttene:

  • Epifytiske orkideer: Ettersom de dyrkes i gjennomsiktige potter, vil det være lett for deg å vite når du skal vanne dem, siden du bare trenger å se om de fremdeles er grønne eller om de har blitt hvite. I tilfelle de er hvite, må du vanne.
  • Terrestriske orkideer: hvis du har de som er dyrket i fargede potter, bør du kontrollere fuktigheten i jorden før vanning, enten med en tynn trepinne eller, hvis du foretrekker det, veier potten en gang vannet og igjen etter noen dager.

Bruk alltid regnvann eller kalkfritt vann.

Ekstra tips: betal dem nå og da

Orkideene kan betales om våren og sommeren med et spesifikt abonnement for dem (til salgs). Følg instruksjonene som er angitt på pakken til punkt og prikke for å sikre at plantene dine har god helse.

Hva skal jeg gjøre når orkideen mister blomster?

Orkideer er tropiske planter

Orkideblomster har en begrenset forventet levealder på grunn av dette, og for å forhindre infeksjoner, det er viktig at de blir kuttet når de visner med saks som tidligere er desinfisert med apotekalkohol. På denne måten vil de se penere ut 🙂.

Hvis orkideene allerede har problemer …

Det kan hende at plantene blomstrer, men at blomstene faller for tidlig som følge av overflødig vanning og / eller fuktighet, eller på grunn av tilstedeværelsen av skadedyr. Å gjøre?

  • Overdreven vanning og / eller fuktighet: i disse situasjonene vil vi se at bladene mykner, at til og med væske kommer ut av dem. Røttene vil også være enten mørkebrune eller svarte, hvis saken er virkelig alvorlig. Så det mest tilrådelige er å fjerne dem fra pottene, kutte alt som er veldig dårlig og plante dem i nye potter med nytt underlag. Deretter tilsettes rothormoner for å stimulere produksjonen av nye røtter, og de blir vannet litt.
  • SkadedyrDe vanligste er melblå, men bladlus og edderkoppmidd bør ikke utelukkes. Ettersom orkideer er relativt små planter, kan det gjøres å suge en vattpinne fra ørene med litt apotekalkohol, og gradvis fjerne pesten. Eller hvis du vil, bruk kiselgur (til salgs).

Jeg håper det har vært nyttig for deg.