Skip to content

Når det gjelder klatreroser er nøkkelen tålmodighet

15 de februar de 2021

Fru FW Flight på en søyle. Et syn som det tar flere år å oppnå.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesFru FW Flight på en søyle. Et syn som det tar flere år å oppnå.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEt veldig ofte spørsmål jeg blir spurt er: «Jeg har bare plantet noen klatreroser, og de blomstrer ikke mye».

Dette er et vanlig spørsmål å stille når du planter en rose, og deretter 6 måneder senere har den ti fot lange stokker som vinker rundt hagen med knapt en blomst på dem. Beskrivelsen for rosen sa «gjenta blomstrende klatrerose» og på dette tidspunktet tenker du «Jeg vil nøye meg med enda en blomst!»

Ha ingen frykt. Det vil til slutt gjenta blomsten på en jevn basis. Men for å oppnå dette konstante gardinet med blomster må du gjøre to ting.

Først beskjær aldri de lange hovedstokkene.

Her er hvorfor. Tenk på et ungt frukttre. Når du først planter et babyfrukttre, bærer det vanligvis ikke frukt de første fire til fem årene. Ikke fordi du har en dårlig plante, men fordi frukttreet må legge sin energi i å vokse først, og først da kan det omdirigere energi til å bære frukt. Den kan ikke vokse og bære frukt samtidig. Av denne grunn vil du aldri kutte et ungt frukttre tilbake hvert år fordi du bare forsinker punktet når det kan bytte fra å vokse til å tilby deg modne fersken, epler eller appelsiner.

Klatreroser er akkurat som frukttrær. Når du planter dem, er det første de trenger å vokse til sin ultimate størrelse. Da, og først da, kan de omdirigere energien fra å vokse til å produsere roseblomstrer. Men hvis du kutter ned hovedrørene hvert år i beskjæringssesongen, forsinker du blomstringsprosessen – akkurat som med et frukttre. Denne vekstprosessen tar to til tre år, avhengig av klimaet ditt, og det bringer oss til det andre punktet.

Tålmodighet. I denne øyeblikkens øyeblikk minner alt hagearbeid om at mor natur fremdeles beveger seg til sin egen takt, og det er ingen måte vi kan gjøre det raskere.

Med mindre Steve Jobs oppfinner IRose.

Glad Roseing
Paul

Hvis du har spørsmål, er du velkommen til å legge dem ut på vårt Rose Are Plants, for diskusjonsforum.