Skip to content

Når er rosene mine i dvale nok for litt trimming?

15 de februar de 2021

Jeg har fått en fryse allerede. En til, og jeg kan trimme disse lange stokkene lett, slik at de ikke blir ødelagt av vintervinden.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesJeg har fått en fryse allerede. En til, og jeg kan trimme disse lange stokkene lett, slik at de ikke blir ødelagt av vintervinden.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Jeg har nevnt flere ganger tidligere at du ikke skal trimme rosene dine om høsten. Årsaken er at du risikerer at sen trimming ansporer øm ny vekst som ikke vil herdes av når den første frysen kommer.

Hvis du er som meg, har du sannsynligvis på denne tiden av året lenge utenfor kontrollrør som tar tak i deg når du går forbi for ikke å nevne risikoen for at de blir ødelagt eller dratt av i en vinterstorm. Det ville være veldig hyggelig å kunne trimme dem litt uten annen grunn til å kunne komme inn i hagen og få et forsprang på de vinterarbeidene. Du kan gjøre litt lystrimming tidlig på vinteren, og nok en gang er selve naturen den viktigste timingen.

Du kan starte litt trimming av rosene etter at du har fått et par gode fryser.

Med fryse mener jeg temperaturer under tretti i minst et par netter. De trenger ikke være sammenhengende. Mens du vil legge merke til at rosene ikke har stoppet helt, vil stort sett ikke noe lys trimming du anspore til større ny vekst. Jeg har til og med hatt blomster på rosene mine etter en fryse, men ingen ny vekst når jeg har gjort en lett trim.

Legg merke til at jeg har brukt ordet «lys» når det gjelder å beskrive hva slags trimming du kan gjøre denne tiden av året. Beskjær ALDRI på dette tidspunktet. Jeg bor der vi kan få en varm trollformel, og det siste jeg vil er at rosene plutselig våkner og begynner å vokse som galne fordi jeg har beskåret dem.

Men en lett trim er greit. Du kan ta lange stokker med opptil halvparten. Du kan også kutte ut dødt tre for å få et forsprang på beskjæring av den senere sesongen. Fjern i tillegg spindelig, kvistet vekst; får en ytterligere start på beskjæring av senere sesong.

Men IKKE ta ut gamle stokker, skjær modne stokker hardt eller noe alvorlig på denne tiden av året. Det er for senere når Forsythia blomstrer.

Så ja, du kan gjøre en lett trim denne tiden av året, men vent til naturen forteller deg at det er greit å starte.

Glad Roseing

Paul