Skip to content

Når skal du vanne orkideen?

15 de juni de 2021

Hvem har aldri hatt en orkide hjemme? Sikkert få mennesker. Enten fordi det har vært en gave eller et ønsket kjøp, har denne planten nesten alltid endt med å dekorere interiøret i et hjem. Og det er veldig, veldig pent. Men også komplisert.

For å være sunn, trenger du en serie med pleie, for eksempel å motta vann hver gang du trenger det. Derimot, Når skal du vanne orkideen? Er det et triks å vanne akkurat nå? Heldigvis for alle er svaret ja. 🙂

Hvilken type vann skal du bruke til å vanne orkideen?

Vann å vanne

Denne planten trenger en helt spesiell type vann. Det må tas i betraktning at de aller fleste arter vokser på grenene av trær, med utsatte røtter (kalt luftrøtter), så hvis vi brukte et vann med mye kalk, ville det tette porene i rotsystemet.

Derfor, det beste vannet å vanne er og vil alltid være regn. Men hva om vi ikke får det? Ikke noe problem, for i så fall kan vi gjøre to ting:

  • Fyll en bolle med vann og la den sitte over natten. Den neste dagen vil kalk og tungmetaller være i bunnen, så du må bare ta vannet fra den øvre halvdelen av beholderen og vanne med det.
  • Hell væsken av en halv sitron i 1 liter vann. Dermed vil pH synke nok til at vannet kan brukes til vanning.

Når må du vanne den?

Epifytisk orkide

Cymbidium Kirby Lesh

Hvis vi ikke har mye erfaring og / eller kunnskap om orkideer og dyrking av dem, trenger vi ikke å bekymre oss for mye, siden epifytiske arter vanligvis selges plantet i gjennomsiktige plastpotter med furubark. Dermed vil det være veldig enkelt for oss å vite når vi skal vanne, fordi det vil være nok til å se på røttene: hvis de er hvite, er det fordi de trenger vann.

Halvjordisk eller jordbasert orkide

Disse typer orkideer selges i konvensjonelle plastpotter med mulch eller torv. Å vanne til rett tid, må vi sjekk underlagets fuktighet. For dette kan vi introdusere en tynn trepinne (som de gir oss på japanske restauranter); hvis det kommer praktisk talt rent ut når det ekstraheres, er det fordi det trenger vann. Andre ting vi kan gjøre er å bruke en digital fuktighetsmåler, eller veie potten en gang vannet og igjen etter noen dager.

Har det vært nyttig for deg? 🙂