Skip to content

Nellike (Dianthus)

11 de juni de 2021

Muligens den mest populære dekorative blomstrende planten på balkonger og uteplasser. Og er det den nellik Det er et vidunder: det produserer veldig fargerike kronblader hver sesong, og det gjør det også i flere måneder i året (hvis klimaet er gunstig for det, selvfølgelig).

Og hvis det virker lite for deg, fortell deg at det er ganske motstandsdyktig mot kulde og vanligvis ikke har skadedyr eller sykdomsproblemer. Selv om ja: for å være veldig bra er det nødvendig å vite hva din grunnleggende omsorg er, noe jeg vil fortelle deg neste gang.

Opprinnelse og egenskaper

Dianthus er en veldig populær hageplante

Dianthus, slekten som nelliker tilhører, er urteaktige eller buskete planter Innfødt i Europa og Asia fremfor alt, men de bor også i Nord-Afrika, og det er til og med en art, den Dianthus repenserer, funnet i det arktiske området i Nord-Amerika. De er populært kjent som nøkler eller nelliker.

De er preget av å ha motsatte, lineære, grågrønne, glaukøse eller blågrønne blader. Blomstene består av fem kronblader, varmrosa til blekrosa eller hvite, og er vanligvis aromatiske.

Hovedartene er:

 • Dianthus barbatus: kjent som dikterens nellike, japansk nellike, blomsterpotte, corsage-nellike, manutisa eller cent en rama, det er en flerårig urt dyrket som en toåring som når mellom 30 og 75 cm i høyden. Blomstene er hvite, rosa, røde, fiolette eller lilla.
 • Dianthus caryophyllus: kjent som nellike eller nellike, det er en flerårig urt som vokser til en høyde på 1 meter. Blomstene den produserer er røde eller rosa.
 • Dianthus chinensis: kjent som nellike eller kinesisk nellike, det er en flerårig urt som når mellom 30 og 50 centimeter i høyden. Blomstene er røde, rosa eller hvite.
 • Dianthus deltoides: det er en livlig urt (den lever i flere år) som når mellom 15 og 30 cm i høyden, og er dermed en av de minste av slekten. Blomstene er rosa.

Hvordan bryr du deg om nellik?

Dianthus blomster er veldig munter

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

Det er en plante som må være i et solrikt områdeEllers vil den verken vokse så bra som den burde eller produsere blomster.

Land

Som det kan være i en gryte som i hagen, vil jorden være annerledes:

 • Blomsterpotte: Det brukes universelt voksende substrat (du kan få det). Et annet alternativ er å blande 60% svart torv + 30% perlit + 10% ormstøp.
 • Verft: vokser i jord fra litt sur til kalkholdig, pH mellom 6,5 og 7,5. I tillegg må den ha veldig god drenering.

Irrigasjon

The Carnation har høyt vannbehov, men vær forsiktig, dette betyr ikke at underlaget eller jorda må være permanent fuktig, men at det vil være nødvendig å vanne ofte, men med kontroll. Overflødig fuktighet er veldig skadelig for røttene, for hvis den situasjonen skulle vare lenge, ville de råtne.

Så for å forhindre at dette skjer, det jeg anbefaler deg å gjøre er å bruke en digital fuktighetsmåler eller sette inn en tynn trepinne i bunnen. Den første vil umiddelbart fortelle deg hvor våt (eller tørr) jorden som har kommet i kontakt med den, og den andre når du trekker den ut, vil du se om mye jord har holdt seg til den – i så fall vil du ikke vann- eller lite.

Og hvis du fortsatt er i tvil, vil jeg fortelle deg hvor ofte jeg vanner den (jeg bor i et område med middelhavsklima, temperaturer fra 38 ºC til de sjeldne -1 -1 5 ºC, og veldig lite nedbør, 350 mm): om sommeren vann hver 1 – 2 dag, jeg legger til og med vanligvis en plate under den siden jorden tørker opp veldig raskt; resten av året vanner jeg mindre hver fjerde eller femte dag.

Hvis du bor i et område med lignende klima, kan du gjøre det samme som meg; men hvis det er kaldere eller varmere, må du justere frekvensen til disse forholdene 🙂.

Abonnent

Nellik er lett å ta vare på

Må betales fra tidlig vår til tidlig høst, å kunne bruke kjemisk gjødsel til blomstrende planter, eller organiske som guano (væske). Følg uansett instruksjonene som er angitt på emballasjen.

Multiplikasjon

The Carnation multipliserer med frø og stiklinger på våren. La oss se hvordan:

Frø

Fremgangsmåten er som følger:

 1. For det første er en frøplantebrett (som denne) fylt med universelt voksende medium.
 2. Deretter blir den vannet grundig, og maksimalt to frø blir plassert i hver alveol.
 3. Etterpå dekkes de med et tynt lag med underlag.
 4. Deretter blir den vannet igjen, denne gangen med en sprøyte.
 5. Til slutt plasseres såbedet utenfor, i halvskygge.

De vil spire om 2-3 uker.

Stiklinger

Stiklinger på ca. 10 cm er kuttet, er basen impregnert med hjemmelagde rotmidler, og til slutt blir de plantet i potter med en blanding av 75% perlit med 25% svart torv. Dermed vil de rote om 3 uker.

Beskjæring

Den rosa blomsten av nellike er veldig pen

Mer enn jeg kunne, det som gjøres er å klype slik at den får en mer kompakt form og også et større antall blomster. Først 15-20 dager etter å ha plantet den i bakken eller i en ny krukke over den fjerde, femte eller sjette noden, og andre 30-50 dager senere over den tredje noden.

Skadedyr

Har vanligvis ikke, selv om vekstforholdene ikke er de mest passende, kan nellike påvirkes av:

 • Rød edderkopp (se fil)
 • Tortrix
 • Turer (se fil)
 • Bladlus (se fil)
 • Gruvearbeidere
 • Nematoder

De kan bekjempes med kiselgur eller kaliumsåpe.

Sykdommer

Det er sårbart for følgende:

 • Sopp: rust, fusarium, alternaria, botrytis. Det behandles med soppdrepende midler.
 • Bakterie: Pseudomonas andropogonis. Skjær ut de berørte delene.
 • Virus: carnation mottling virus (CERV and CarMV), og carnation vein mosaic virus (CVMV). Skjær ut de berørte delene.

Rustikk

Nellike er en urt som generelt og motstår svak frost på opptil -2 ° C uten å bli skadet.

Hvilke bruksområder har den?

Nelliker er veldig dekorative planter

Den brukes som en prydplante, vanligvis i grupper, men det ser bra ut som en enkelt potteplante på bordet for eksempel. Den brukes også ofte som en kuttblomst, selv om det må sies at den ikke varer så lenge som andre.

Hva syntes du om Dianthus? 🙂