Skip to content

Noen få fallroser

26 de mars de 2021

Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesFoto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesMens jeg sitter ved skrivebordet mitt og ser ut av vinduet mitt, begynner jeg å se tegn på at trærne er i ferd med å starte høstfyrverkeriet. Vi bor i landet omgitt av lønn, eik, søt tannkjøtt og alle slags trær som bare lyser opp området før de kaster Technicolor-drømpelsen til vinteren. Så la oss ta et øyeblikk til å snakke om noen enkle høst ting du burde, eller ikke burde gjøre for rosene dine.

La oss først stoppe deadheading. Jeg skrev om dette i et innlegg i fjor høst, men det skader ikke å gjenta det. Deadheading oppmuntrer til nye blomster og ny vekst, og vi ønsker ikke det denne tiden av året. For mer informasjon, vennligst les innlegget mitt fra i fjor, men jeg vil gjenta dette.

For det andre, kom inn der og klipp ut død ved – hvis du har noen. Å forlate den vil bare stresse planten og er også en måte for insekter og alle slags ting å komme inn i rosen. Reglene om trimming som ansporer ny vekst, gjelder ikke for dødt tre, så ikke bekymre deg for det. Bare klipp den av, og hvis busken trenger mer forming, kan du gjøre det senere – når du gjør din senere vinterbeskjæring.

For det tredje, ikke trimm noe annet enn utenfor dødt tre ennå. Jeg er sikker på at du er som meg og har noen høye stokker som pisker rundt. Selv om det er fristelse til å kutte dem ned, vil jeg råde deg til å holde litt igjen. Vent på noen få harde frost og trim deretter. På det tidspunktet vil rosene stenge, og det å trimme litt vil ikke stimulere til ny vekst. Det er en god ide å trimme de lange stokkene tidlig på vinteren fordi det hjelper til med å forhindre at vindene slår dem av. Igjen vil du gjøre det meste av formingen senere under beskjæring, men etter noen frost kan du gjerne trimme litt ned.

For det fjerde, slutte å gjødsle !!! Jeg kan ikke si dette høyt nok. Gjødsling vil føre til ny vekst, og av grunnene vi har snakket om, vil vi ikke at det skal skje akkurat nå. La naturen løpe slik at rosene stenger for vinteren alene.

Vanning. Jeg vet at dette virker rart, men hvis du har vært tørt, vil det ikke skade å få litt vann til rosene akkurat nå. Vi vil at de skal inn i vinteren så sunn som mulig. Roser kommer gjennom vinteren ved å leve av lagrede stivelser de utviklet i vekstsesongen. Hvis de er stresset av vannmangel, kan de ikke lagre så mye, og dette reduserer sjansen for å komme gjennom en lang kald vinter. Hvis du har soaker-slanger, er de alltid gode, men hvis ikke, prøv å få en slange på dem og gi dem et par liter vann hver.

Til slutt sjekk mulchnivåene dine. Hvis den er tynn, bruk mer. Mulch er god isolasjon for rotsonen i kalde netter, og å sørge for at du har et godt tykt lag, vil hjelpe rosene dine å komme tilbake hvis toppen dør tilbake.

Det er det virkelig. Ikke noe fancy og sannsynligvis ingenting du ikke ville gjort for de andre plantene dine. Men litt arbeid nå før Jack Frost nipper til roseknoppene dine, vil virkelig hjelpe rosene dine til å bli et strålende show neste vår.

Glad Roseing
Paul