Skip to content

Nok et høsttips. Stopp Deadheading

30 de mars de 2021

Roser i hagen min begynner å sette hofter, og jeg skal la dem.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesRoser i hagen min begynner å sette hofter, og jeg skal la dem.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesHer i upstate South Carolinas faller i luften. Kornved og søte tyggegummitrær fører paraden med høstfarger, bær begynner å dukke opp på hollysene og ekornene gjør sitt høsttrykk for å samle så mange eikenøtter som de kan lagre om vinteren.

Dette betyr også at rosene bremser for å gjøre seg klare for vinterluren. Dette er bra, da det gir dem en sjanse til å hvile og gjøre seg klar til neste vårs store show. Mens vi har diskutert å stoppe gjødsel for å hjelpe dem å sove, er det en annen ting du kan gjøre.

Stopp deadheading.

Først av alt, hva er deadheading? Deadheading er å skjære av gamle blomster for å oppmuntre til nye. Mens roser absolutt vil blomstre igjen hvis du ikke deadhead, er det sant at de vil blomstre raskere hvis du gjør det. Jeg klikker vanligvis bare de gamle blomstene av når de er ferdige, eller pleier litt og former busken når jeg er dødhode.

Den andre tingen å vite er hvorfor blomstrer roser i utgangspunktet? Blomsten fordi den blomsten er den første fasen av rosen som instinktivt gjør det alle ting i naturen vil gjøre. Reprodusere seg selv. En rose setter en blomst, kronbladene faller av og de blir fulgt av det som kalles hofter. Hofter er de lyse, mest oransje bærene du ser på roser der en blomst pleide å være. Inne i hoftene er roser. Ja, faktiske frø som har evnen til å vokse til nye roser. Og dette er hvordan roser reproduserer seg selv.

Dette betyr at når du deadhead rosen ikke har fullført sin «jobb» og så vil produsere en annen blomst i håp om at det blir en hofte. Det er først når rosen «setter» hoftene, at den går i dvale og tar en pause. Og det er akkurat det vi ønsker sent på høsten i klima med en sann vinter. Vi vil at rosen skal sovne.

Hvis vi fortsetter deadheading, vil rosen instinktivt prøve å sette ut nye blomster. Faren her er at den skyver saft opp i de ytre, mest ømme grenene for å gjøre det. En plutselig frysing kan fryse saften. Når væsker fryser utvider de seg, og dette blåser bokstavelig talt rosen bortsett fra innsiden av frysesaften som ødelegger celleveggene. På høsten sender roser instinktivt saften sin ned i røttene, så det er ingen fare for det. Deadheading forstyrrer den prosessen, og du risikerer å skade rosene.

Jeg skjønner at alt dette høres veldig undergang ut, men det er det ikke. Roser er tøffe, og de kan overleve en plutselig fryse med noe saft fremdeles i stokkene. Men hvorfor risikere det bare for en ny blomsterrunde. Som alle andre aspekter av rosepleie, har rosene våre det mye bedre hvis vi jobber med deres naturlige rytmer i stedet for mot dem.

En fordel ved å la rosene sette hofter er at de er en god matkilde for fugler om vinteren. Å oppmuntre fugler til å bli i hagen din betyr at de vil være der om våren for å være en del av hæren din for å hjelpe til med å bekjempe bladlus og lignende.

Og det er grunnen til at jeg ikke deadhead på høsten. Og oppfordre deg til å gjøre det samme.

Glad Roseing
Paul