Skip to content

Overhead vanning. Sykdomsforebyggende?

13 de april de 2021

Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesFoto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesI et nylig blogginnlegg om Hot Weather Rose Tips nevnte jeg at jeg ga rosene mine et bad under varmen for å kjøle dem ned og ta litt stress av bladene. Det vasker også støv når det er en lang periode uten regn som vi for øyeblikket opplever her i upstate South Carolina.

I kommentarene til det innlegget påpekte en korrekt leser at for mye fuktighet på bladene kan føre til svarte flekker. Vi har alle sett dette i perioder med konstant regn og ingen sol. Imidlertid har min egen erfaring ført til oppdagelsen at overhead vanning tidsbestemt riktig faktisk kan redusere svartpotet. Legg merke til at jeg sa «tidsbestemt rett». Det er nøkkelen.

Jeg lærte en gang av noen med kunnskap om slike ting at når en svartspor lander på et roseblad, tar det omtrent tjuefire timer å faktisk feste seg til bladet. Hvorfor er dette viktig? Fordi det betyr at du har et tjuefire timers vindu for å vaske sporen av bladet før den faktiske infeksjonen begynner.

På det gamle rosebarnehuset mitt på solfylte dager pleide jeg å slå på sprinklerne i butikkområdet i omtrent 5 minutter rett rundt middagstid. Vi gjorde dette for ikke bare å gi dem et bad, men også for å se om det ville bidra til å redusere sykdommen. Dette var i et område med hundrevis av roser i 3-liters potter pakket ganske tett.

Det funket. Jeg la merke til en reduksjon i svartpotet, vi måtte spraye langt mindre og til slutt sluttet å sprøyte kjemikalier alt sammen når vi gikk til et helt naturlig pleieprogram. At middagstid / solskinnsbad er fortsatt en del av mitt kjemiske gratis pleieprogram her på gården vår.

Jeg sier ikke at dette vil fungere i alle deler av landet, men for meg og for mange andre som har gjort det, er det noe sykdomskontroll. Prøv det i hagen din, rundt middagstid, bare på en solskinnsdag og bare i ca 5 minutter, og se om det hjelper.

Jeg skjønner at det er i strid med nesten alt skrevet på roser, men hei for meg, det fungerer.

Glad Roseing
Paul

Når vi snakker om vanning, er det en artikkel på nettstedet for fin hagearbeid om noen gode vanningsverktøy. Klikk her for å gå til artikkelen.