Skip to content

Pancracio eller Azucena de mar, en veldig unik pæreformet

15 de juni de 2021

Hvis du bor nær kysten og du elsker pæreformet, kan du ikke slutte å ha pankrasjon. Den produserer ganske store og veldig pene hvite blomster, som du til og med kan klippe og oppbevare i en vase i flere dager uten å ødelegge.

Dyrkingen er ikke komplisert, selv om det er det det er praktisk å ta hensyn til en rekke ting hvis du er i ferd med å kjøpe noen pærer.

Pankrasjonens opprinnelse og egenskaper

Sjøliljen, en pæreformet som er lett å ta vare på

Hovedpersonen vår er en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Atlanterhavskysten. Den mottar mange vanlige navn som er: pankration, sea lilje, sea lilje, king’s crown, maritime king’s crown, sea narcissus, marine narcissus, tuberose, crowned tuberose, marine tuberose, sea lily. Dens vitenskapelige navn er Pancratium maritimum. Nå en høyde på 50-60 centimeter, og er dannet av lineære oppreiste blågrønne blader som spirer fra en langstrakt, hvitaktig pære som er giftig hvis den inntas. Røttene er veldig lange, opptil 80 cm.

Blomstene er store, 15 cm, med hvite kronblader og veldig aromatiske. De vises om sommeren (fra juni til september på den nordlige halvkule), da de fleste planter har sluttet å blomstre.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Pankrasjon i blomst i sitt habitat, havet

Pankrasjonen er en pæreformet som passer for nybegynnere. Men for å gjøre det enda lettere å nyte skjønnheten, anbefaler vi å gi det følgende pleie:

plassering

Det er viktig at plassert ute i full sol. Det kan ikke tilpasses til å leve i halvskygge.

Jord eller underlag

 • Verft: den må ha en jord med utmerket drenering. Den vokser godt på sandete.
 • Blomsterpotte: det anbefales å bruke vermikulitt, perlit eller lignende for å tillate riktig oksygenering av røttene.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig, spesielt om sommeren. I den varmeste sesongen vil vi vanne 5-6 ganger i uken, og resten av året hver tredje dag eller så. I tilfelle å ha den i en gryte med en plate under, fjerner vi overflødig vann ti minutter etter vanning for å forhindre at røttene råtner.

Abonnent

Spesielt i blomstringssesongen Vi må betale den med en bestemt flytende gjødsel for løkplanter i henhold til indikasjonene som er spesifisert på produktemballasjen.

Multiplikasjon

Frukt av pankrasjon eller sjølilje

Frø

Hvis vi vil multiplisere pankrasjonen med frø, vi må gjøre følgende:

 1. På våren fyller vi en gryte med en diameter på 10,5 cm med universelt voksende medium blandet med like store deler perlit.
 2. Etterpå plasserer vi ikke mer enn tre frø på overflaten, atskilt fra hverandre.
 3. Deretter dekker vi dem med et tynt lag med underlag.
 4. Så vanner vi.
 5. Til slutt plasserer vi gryten ute, i full sol.

Hold underlaget alltid litt fuktig vil spire om 15-30 dager.

Pærer

Hvis vi vil multiplisere den med pærer, vi vil følge dette trinn for trinn:

 1. Det første vi vil gjøre er å skaffe dem til høsten.
 2. Når vi har dem, vil vi plante dem i bakken eller i hagen på en dybde på 10-15 centimeter.
 3. Etterpå dekker vi dem med jord eller underlag.
 4. Til slutt vanner vi.

På våren vil vi se at bladene spirer og om sommeren blomstene.

Plager og sykdommer

Caterpillar of Brithys crini, fienden til pankrasjonen

Pankrasjonen er en veldig motstandsdyktig pæreform som vanligvis ikke har problemer. Nå er det viktig å vite det Bladene er favorittmat til larven Brithys crini, som er en svart natt sommerfugl. I voksenfasen er den ikke veldig prangende, men i sin larvefase er den svart med hvite flekker og et oransje hode.

For å unngå det og / eller behandle de berørte plantene, vi kan bruke insektmidler som inneholder Triflumuron. De gule fargefellene som er plassert nær prøvene våre, kan også være til nytte for oss. Den gule vil tiltrekke seg insekter som, når de kommer i kontakt med fellen, vil feste seg.

Rustikk

Pankrering kan dyrkes utendørs i et bredt utvalg av klima, fra tropisk til mildt temperert. Tåler frost ned til -7 grader Celsius uten problemer (Det kan miste bladene hvis de registrerer seg) og høye temperaturer på 35-40 ° C påvirker det ikke i det hele tatt.

For hva bruker du det?

Pynt

Den mest utbredte (og ufarlige 😉) bruken er dekorativ. De store, duftende blomstene lyser opp sommeren når resten av plantene allerede bruker energi i produksjonen og modningen av fruktene. I tillegg ser den flott ut både i potte og i hagen, uten å glemme at den kan brukes som en kuttblomst.

Medisinsk

Pærene inneholder ungeremin, som er en acetylkolinesterasehemmer, altså kan være en god behandling for Alzheimers sykdom, alltid under medisinsk råd. Høye doser kan være livsfarlige.

Pancratium maritium, det vitenskapelige navnet på pankrasjon

Kjente du pankrasjonsanlegget? Du har kanskje sett det en gang hvis du har vært på stranden eller spasertur langs kysten. Jeg håper du fant det vi har fortalt deg om henne interessant 🙂.