Skip to content

Passionsblomst (Passiflora alata)

8 de juni de 2021

De Passiflora alata Det er en eviggrønn klatreplante, den tilhører familien Passifloraceae. Det karakteristiske navnet stammer fra de latinske lydene «passio» som betyr lidenskap og «flos» som betyr blomst, det vil si blomst av lidenskapen. Det kalles så fordi det inneholder elementer som ligner på instrumentene som ses i Kristi lidenskap, for eksempel tornekronen (trådene), søylen (stilen) og de tre neglene (stigmata).

Opprinnelse og habitat

Passiflora alata

De Passiflora alata er en plante hjemmehørende i Brasil, hvor det kan sees vilt i Pará-regionen, Midtvesten og bukten til Rio Grande. Det er de som hevder at det opprinnelig er fra Peru.

Kjennetegn ved Passiflora alata

Det er en raskt og kontinuerlig voksende klatreplante med et grunt rotsystem. Denne vakre arten viser sine imponerende duftende blomster fra sensommeren til sen høst., skålaktig i utseende, intense røde tepals og en ring av filamenter med lilla og hvitlige linjer.

Den deilige frukten er til konsum, gul til oransje, den kan bli 12 cm lang. Løvverket består av store blader, med lukkede kanter, flikete og ovale, grønnaktig i fargen, og utseendet er fortsatt slående hele året. Den duftende granadillaen, som også er kjent, dyrkes i den føderative republikken Brasil, der både dens blomster og frukt blir høyt verdsatt av befolkningen.

Dyrking og stell

Denne planten blomstrer hovedsakelig på sensommeren, vokser i full sol eller i delvis skygge. Den er av sand, fuktig og godt drenert jord. Når det gjelder vanning, krever planten rikelig med vann når fruktene nærmer seg modenhet. Ellers kan tørr jord føre til at frukt visner og faller for tidlig. Om vinteren må vanningen reduseres riktig.

Husk at denne arten ikke krever spesiell pleie. Den vokser raskt og kan overstige 6 meter. Det anbefales ikke å rengjøre planten for mye, siden grenene som merker noe mykt og bøyd, er mest sannsynlig å blomstre.

Det forplantes vanligvis fra frøene til frukten. Disse spirer rundt 20 dager etter å ha blitt ekstrahert fra frukten. Nå har lagrede frø mindre sjanse til å spire. For best resultat bør du plante frøene mellom 2 og 3 cm dype, hvis det er bed. Det kan også forplantes med lag eller vedklipp. Før du planter plantene, må du sørge for at de er godt forankret. Grafting er en god teknikk for å reprodusere hybrider og redusere risikoen og angrepet av nematoder.

Beskjæring av planten er viktig for å holde vinstokkene innenfor den nødvendige grensen, noe som gjør høsting enklere og forbedrer plantens produktivitet. I varme vinterklima bør du beskjære umiddelbart etter høsting; mens du i områder med kalde vintre, bør du beskjære tidlig på våren.

Før du lagrer det, bør du vaske og tørke frukten forsiktig og legge dem i poser. Disse pleier å være søtere, jo mer rynkete er de. Frukten og saften ekstrahert fra den er skikkelig frossen. De Pasjonsfruktbukett kombinerer flott med sitrus og andre smaker.

applikasjoner

Den dekorative verdien er viktig, noe som gjør det til et perfekt alternativ for å dekorere gitter, vegger eller gjerder. Utmerket for å dekorere og forskjønne urbane og private hager, hvor du kan se tilstedeværelsen av sommerfugler som tiltrekkes av den utsøkte aromaen til blomstene. Dens kommersielle dyrking har spredt seg, takket være de høye prisene på frukten.

Sykdommer og skadedyr

I den tropiske regionen, de Passiflora alata blir ofte angrepet av sykdommer og skadedyr. Denne arten er utsatt for å bli kontaktet av nematoder. Det er andre arter, for eksempel den gule lidenskapen som er mer motstandsdyktig mot disse dyrene. Nematoder er ansvarlige for den korte varigheten av mange av disse artene.

fargerike blomster kalt Passiflora alata