Skip to content

Regndråper faller på hodet mitt

22 de februar de 2021

Regnfullt vinduFossPytterRegnbueRegnfullt vinduFossPytterRegnbueNår jeg skriver dette, ser det ut til at de fleste av dere der borter skjelver når temperaturen styrter over alt. Det blir aldri mye kaldere her enn ca 10 grader, så jeg aner ikke hvordan det føles å takle minus 30 eller 40. Håper det blir litt varmt.

Banken på effekten her (mye av været vårt kommer brukt fra deg) har vært et par uker med intermitterende, men ganske voldsomme regnbyger. Kystbyene har hatt det verst da bølgene slår sjøveggene og store steinklumper blir slått til murstein.

Innlandet, der jeg er, er det bare vått.

Bakken er fuktig og grøftene fulle, fete regndråper renner nedover vinduene, og takrennene er noen steder ikke opp til jobben. Jeg vet at de fleste av resten av verden betrakter det britiske været med skikkelig underholdning og forventer at det alltid skal regne, men dette er noe annet. Jeg antar at regn er bedre enn den tykke tåka som pleide å omslutte London – som de av dere som er kjent med Sherlock Holmes og Charles Dickens vil være klar over. Kjent som peasoupers, var luften så tykk at den var ugjennomsiktig, dette var bivirkningen av tusenvis av hus som brente billig kull, industrien rykket ut mer røyk og røyk fra biler og vogntog. Det verste som ble registrert var i 1952, hvor anslagsvis 4000 mennesker døde. Som et resultat av dette vedtok regjeringen renluftloven i 1956 som forbød bruk av kull og styrte London mot å bruke elektrisitet eller gass for størstedelen av oppvarmingen. Kineserne er i samme båt nå som for seksti år siden.

Nok av det, jeg skal skrive om regn….

Det er til tider som dette at jeg er ganske takknemlig for at jeg ikke lenger bruker alle dagene mine på å bygge ting og fossi rundt i gjørmen, og i stedet har muligheten til å holde meg innendørs og skrive lysprosa for deg.

Så fra denne posisjonen med koselig tørrhet – med en kopp te og et sjenerøst stykke julekake lett innen rekkevidde – bestemte jeg meg for at det kunne være interessant å tenke på elleve ting vi liker med regn.

1. Det første er åpenbart fordi hvis vi ikke hadde regn, ville vi og alle hagene våre ikke eksistere.

2. Jeg forsvarer ofte det irriterende sommerregnet. Du vet, regnet som faller på piknik og bryllup i mai. Årsaken er at uten noe sommerregn ville vi ikke være heldige å ha den slags hager vi er heldige nok til å ha i Storbritannia. I juli ville hagen vår gispe, plenen vår var så tørr som en støvete dag i Addis Abeba og plantene våre visnet og sløv. Vi trenger og bør ønske sommerregn velkommen.

3. Lyden av stormfullt slag mot tak og vinduer er alltid en trøst: forutsatt at du er inne og ikke er strandet ut på noen sprengte Heather på en slags måte.

4. Noen ganger er det bra å bare bli veldig våt. Ikke bare litt fuktig, men så våt at du må vri vannet fra undertøyet og helle det fra støvlene. Riktignok er denne typen overbærenhet best om sommeren når det er mindre sannsynlig at du får lungebetennelse. Enda bedre hvis du gjør det i tropene.

Regnbue

5. Uten regn ville det ikke være pytter og uten pytter ville det ikke være noen pytthopping. Det ville være en katastrofe.

6. Om emnet plener: spesielt brune sprø. Et av de store underverkene i hagearbeid er å se på regn som faller over dem, og etter en bemerkelsesverdig kort tid å se dem gjenopprette sin grønne. Som å se på en mirakelkur.

7. Riktig strøm av vann som suser og svirrer nedover små bekker som bærer pinner og alt foran seg. Ingenting truende, bare et slags forsøk som en sulten horde med marmosetter som faller ned på en banan.

8. Den egyptiske regngudinnen ble kalt Tefnut, som, grovt oversatt, betyr “Sky-Spittle”. Hennes babyloniske ekvivalent var Ningirsu. Grekerne hadde en haug med nymfer som ble kalt Hyades (Rainy ones). I The Hitchhikers Guide To The Galaxy var det en lastebilsjåfør kalt Rob McKenna som, selv om han ikke visste det, var en regngud.

9. Jeg kjenner et kort dikt om regn….

“Regnet det regner over rettferdige

Og også på den urettferdige fyren:

Men mest på rettferdig, fordi

De urettferdige stjal rettferdige paraply. ” skrevet av Charles Bowen.

10. En typisk amerikaner / brit bruker omtrent 176 liter vann om dagen. Den gjennomsnittlige afrikanske familien bruker 5 liter om dagen. Vi er mye bedre med det enn uten det.

11. Tittelen på denne bloggen kommer fra sangen Hal David / Burt Bacharach. BJThomas-versjonen brukt i Butch Cassidy and the Sundance Kid. Paul Newman syklet rundt med Katherine Ross på styret. Filmen kom ut i 1969, jeg må ha sett den et par år senere da jeg var omtrent tolv. Katherine Ross var sannsynligvis den første kvinnen som jeg ble forelsket i: helt og fullstendig bukket over.