Skip to content

Rododendroner og mote

22 de februar de 2021

Rhododendron sinograndeRhododendron luteumRhododendron luteumDan Pearsons Chatsworth Garden, Chelsea Flower Show 2015Rhododendron oreodoxa var. FargesiiRhododendron niveum

Forrige uke var det 103. Chelsea Flower Show – det var selvfølgelig sublimt, spesielt en fantastisk hage designet av Dan Pearson og basert på steinete ved Chatsworth House i Derbyshire. Det vant best i utstillingen, noe som var interessant av to grunner: for det første fordi det egentlig ikke var en hage i den konvensjonelle oppfatningen av ordet, og for det andre fordi den inneholder Rhododendroner.

I løpet av det siste århundret har showet endret seg mye, det var en tid, ikke så mange år siden, da det ikke var noen modernistiske enger på Chelsea Flower Show. Driftene av urteaktig beplantning rundt kule sildrende vannfunksjoner i rustfritt stål var ikke engang et glimt i designernes øyne: faktisk var konseptet med en hagedesigner en ganske merkelig idé. I stedet ble showet dominert av bartrær, rockeries og Rhododendron. De store barnehagene trillet ut nye sorter arrangert rundt store klumper av stein: og veldig effektive var de på sin måte. Blomstene var muntre, og som du ser om du ser gamle Pathe News Reels, passet de perfekt til hattene til de besøkende kongene og andre viktige mennesker.

Så en gang på åttitallet begynte Rhododendron (og fetteren hennes Azalea) å miste appellen. Sammen med skulderputer og arbeidet til Pat Benatar avtok populariteten. Det ble bestemt at folk ikke lenger ønsket å vise kortvarige, ofte glorete farger på forsommeren etterfulgt av måneder med lett kjedelig eviggrønn løvverk. De oppdaget gledene av gress og masserte stauder og begynte å tenke på naturen som en venn snarere enn noe som trengte å bli sprøytet inn i kua. Det viser bare at gartnere på ingen måte er immun mot motesvingen. Rhododendron fikk rykte som noe av en relikvie og bleknet inn i bakgrunnen til populær bevissthet.

Så hva er problemet bortsett fra en viss fustethet i bildet?

Da de viktige planthunterne i viktoriansk tid først kom tilbake fra Kina med disse eksotiske, sterkt blomstrende plantene, ønsket alle å dyrke dem. De som bodde på de riktige stedene plantet dem, og mange trives fortsatt og gir stor glede. Andre, mindre geografisk begunstigede, men samfunnsbevisste grunneiere som ønsker å imponere naboene, brukte team av robuste gartnere med støtte for å grave ut tonn jord som deretter ble erstattet med vogner av sur jord importert fra andre deler av landet – en stor hageeier bygde en jernbane inn i hagen hans slik at jord kunne leveres med togbelastningen. Rhododendroner ble deretter plantet og blomstret tilfreds en stund. Dessverre vil menneskets forsøk på å fikle med naturen aldri vare, og selv om de kanskje ikke dør umiddelbart, vil de bare sitte der og se syke og misfornøyde ut. Bladene blir gule, de vil ikke vokse og det vil ikke være noen blomster. De vil sulte som en bellboy nektet et tips eller et smårolling en sjokoladefinger. La det være en leksjon for alle som drømmer om å blande seg i den naturlige orden!

Når det er sagt, hvis du er på rett sted, ville det være en gråtende skam hvis du ikke fant plass i hagene dine for en Rhododendron. For inspirasjon er det mange fantastiske samlinger spredt over hele landet. Rhododendron, på rett sted, er en fantastisk busk. Den har drama, en drømmende duft og et utvalg av farger fra hvitt til lilla til den mørkeste rødrød. Det er tøft og elastisk, og mange arter har veldig nydelig bark og en støvete kanelunderside til bladene (dannet av fine hår kalt Indumentum).

Det er et rykte som et skudd et vidunder er også feil, da det er Rhododendroner som blomstrer nesten hver måned av året – eller for eksempel R.lutescens som blomstrer fra januar til midtsommer eller R. polarbjørn som blomstrer så sent som i september. Planter kan variere i bulk fra størrelsen på en stor campingvogn til en liten busk som passer for de minste byhager. Bladene kan være usedvanlig spektakulære – arter som R.basilicum har enorme blader ordnet som en spesielt ekstravagant elisabetansk ruff rundt blomsterspærene. Dette kan være seriøst gode tillegg til hagen din, og det er en stor feil å avvise dem bare fordi de anses som umoderne for øyeblikket.

Hvis du føler at uten syreelskende planter er livet ditt ufullstendig, selv om din verdsatte Rhododendron sakte kveles i hjel i din kalkrike jord, så er det en veldig enkel løsning. Kjøp en stor gryte og en sekk Ericaceous kompost: vann som bare bruker regnvann og fjern deg fra uegnet gjødsel. På den måten vil du kunne få Azalea og aldri miste den: enten det eller planlegge et trekk til Skottland eller Chatsworth.