Skip to content

Rose History (forts.): The Rose Gets Fussy

22 de februar de 2021

Da rosene ble masete, ble det normen å dyrke dem helt isolert fra alle andre planter.
Foto: Paul Zimmerman RosesEn fin titt hvis du har rommet!
Foto: Paul Zimmerman RosesDette er en annen i en serie innlegg om rosenhistorie. Foruten å være interessant, kan rosenhistorien også hjelpe deg å forstå hvordan du bruker og tar vare på roser i hagen din, spesielt fordi de ikke alltid har vært “masete”!

Innlegget nedenfor plukker opp fra vår siste, Hva med hageroser?

Tips: For å lese tidligere innlegg om rosenhistorie, klikker du bare på det understrekede ordet «Historie» nederst i dette innlegget. Du ser den rett ved siden av setningen «Skrevet i.»

Mens den fremdeles var populær tidlig på 1900-tallet, ble ikke voksende rose lenger satt på bakgrunn av fritiden i den viktorianske tiden. To kriger, en depresjon og bevegelsen til byene betydde at oppmerksomheten var andre steder.

Men etter andre verdenskrig gikk USA spesielt inn i en tid med enestående velstand. Marshallplanen betydde at også europeerne ville delta, selv om det ville ta lengre tid. I tillegg var kjemikalier plutselig billige, populære og naivt ansett som trygge å bruke. Visjonen om Leave It to Beaver, med mor June Cleaver som pleier roser i skjørtet, perlene og det kappede håret hadde kommet.

Hybridte var raseriet, og blomsterformen til fredsrosen satte standarden som skulle bygges på. Billige kjemikalier betydde at sykdomsresistens ikke var noe problem. Mange familier hadde bare en arbeidsforelder, fotballmammaen hadde ennå ikke kommet til stedet, og hjem i forstedene betydde plass til hagearbeid.

Etterspørselen var etter høysentrerte hybridteer på lange stilker, og rosenæringen fulgte. Duft begynte å miste betydning, det samme gjorde sykdomsresistens og kraft. Hvorfor bekymre deg for dem når du kan hoppe ned til din lokale jernvarehandel og kjøpe DDT! Form var alt. Mange roser som egentlig var ment for avskårne blomster / utstillingsmarkedet ble solgt som hageroser, som de for det meste ikke var.

Sakte, men sikkert i USA, gikk roser fra å være robuste busker til bortskjemte hagedivaer korralert bak en buksbomhekk.

Men i mellomtiden i Europa. . .

(Følg med!)