Skip to content

Roser og den koppen benmel i plantehullet

22 de februar de 2021

Rosene på det gamle barnehagen min. Ikke plantet med benmel.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesRosene på det gamle barnehagen min. Ikke plantet med benmel.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesNår du planter roser, er en av de vanligste instruksjonene alltid å “kaste en kopp benmel i bunnen av hullet”. Begrunnelsen bak dette er at benmel er fosfat, roser trenger det virkelig, og siden det ikke beveger seg raskt gjennom jorden, er det best å sette det i hullet.

Jeg pleide å gjøre dette veldig tidlig i rosedagene mine, men sluttet å gjøre det da jeg startet barnehagen. Jeg gjorde en jordanalyse, og resultatene krevde det ikke. Jeg har ikke gjort det siden, og helt ærlig sett aldri merket noen forskjell. Så jeg tenkte aldri på det igjen, og da folk spurte meg om de skulle bruke det, svarte jeg ganske enkelt med å si at du kan hvis du vil, men det gjør jeg ikke.

Jeg skjønte tross alt, hvilken skade kan det gjøre?

I det minste tenkte jeg det til noen la ut en lenke på diskusjonsforumet vårt til en kort artikkel av Linda Chalker-Scott, Ph.D., Extension Horticulturist and Associate Professor, Puyallup Research and Extension Center, Washington State University. Hun hadde tittelen på avisen

“Myten om fosfat, del II. Roser trenger fosfatgjødsel for rot- og blomstervekst ”

Hun begynte med å merke seg at hun ikke kunne finne noen vitenskapelig forskning som sa at roser trengte mer fosfat enn andre planter. Og faktisk er fosfatnivåene i de fleste jordarter tilstrekkelig til roser og alle planter – noe jordanalysen og observasjonene mine noterte for alle de årene siden.

Men så fikk neste del meg virkelig til å stå opp og legge merke til. Jeg siterer.

“Mange studier har vist at roser, som de fleste landplanter, opprettholder symbiotiske forhold med gunstige sopp. Hvis du tilfører fosfat til roseplantene dine, vil du redusere evnen til mycorrhizal sopp til å kolonisere roserøttene. «

Det var en øyeåpner. Jeg har alltid forkynt mot disse systemiske alt i ett gjødsel, soppdrepende midler og insektmidler, fordi studier viser at de har innvirkning på livsviktig jordliv, men dette var nytt. Professor Chalker fortsetter å legge til.

“Uten disse sopppartnerne må roserøttene jobbe hardere for å utvinne vann og næringsstoffer fra jorden. Dessuten er dette overskytende fosfatet skadelig for andre jordorganismer. Med økt gjødselstilsetning øker saltholdigheten. Du har nå opprettet et kunstig system der jordhelsen blir så påvirket at du må fortsette å tilsette gjødsel for at plantene dine skal overleve. ”

Nå er den siste uttalelsen gode nyheter hvis du eier lager i et kjemisk gjødselselskap, men ikke gode nyheter for rosene dine. De levende jordorganismer leverer de naturlige næringsstoffene som fungerer i harmoni med rosene dine for å øke sitt eget naturlige immunsystem. Professor Chalker antyder at vi faktisk kommer i veien for den prosessen ved å tilsette kunstgjødsel.

Professor Chalker-Scott fortsetter med å si dette.

“Jeg tror dette er det som har skjedd i mange landskap med roser. Velmenende, men likevel villede, huseiere påfører fosfat og annen gjødsel, insektmidler og soppdrepende midler til jordsystemet er så påvirket at det blir ikke-funksjonelt. Uten de gunstige jordorganismene blir rosene mer utsatt for næringsdefekter og opportunistiske sykdommer, noe som får rosentusiaster til å tilsette enda flere av disse kjemikaliene. «

En grunn til å bare behandle roser som alle andre planter. Tross alt er roser også planter.

Glad Roseing
Paul

Hvis du ønsker å lese papiret, klikk her for en lenke.