Skip to content

Sloe og lett

2 de mars de 2021

Blackthorn blossom
Blackthorn blossom
Vi har en tidlig vår – i London, hvor det alltid er varmere, ting som normalt ikke ville blomstre før slutten av april er i full blomst. Det er mest foruroligende.

Her ute på landsbygda (jeg bor omtrent sytti mil utenfor byen – som kanskje ikke høres ut som mye for dere, men husk at vi er en veldig liten øy) ting er fortsatt litt ute av kilter. En av de aller første plantene som blomstrer i hekkene våre, er Blackthorn (Prunus spinosa) som akkurat nå gjør sine ting med hensynsløs forlatelse.

Jeg er ganske glad i Blackthorn selv om det er litt av en underdog i den store ordningen av ting. Det er egentlig ikke bra nok til å være et frittstående hagetre, men som en bestanddel av en hekk er det uvurderlig. Den har spesielt ubehagelige torner som gjør den til en ganske tøff bestandssperre mot storfe og sau.

Tornene har en stygg vane med å gå septisk hvis de kommer inn i huden din: den eneste måten å stoppe den er en operasjon for å finne og fjerne den fornærmende biten av torn. Trenger ikke å være veldig stor: hvis du vil kurere deg selv av å gå i nærheten av en Blackthorn uten i det minste noen kraftige hansker og muligens en full rustning, så les dette.

Blomstene er bare små, men i det korte øyeblikket de står alene og uimotsagt av andre hekkplanter, heier de veldig på en beskjeden måte. En stor sky av hvitt dukker opp langt foran bladene og pollineres av insekter – i motsetning til den andre blomsterblomsten, Hazel, som id pollineres av vind. Eller Anemophily hvis du vil vise deg frem.

Selv om det kanskje ikke er mye av en glamourpuss, er det utrolig gjestfritt for larvene til en hel mengde møll, inkludert den vakkert heter Mottled Pug

Om høsten produserer treet Sloes: disse er små sorte bær som skal høstes like etter de første frostene og brukes til å lage Sloe Gin – som innebærer å suge de blettede * sloesene i gin og sukker i mange uker. De rå bærene skal unngås da de er så snerpende at de ser ut til å suge all fuktighet ut av munnen din og etterlate deg grimrende som en postoperativ MIckey Rourke

Treet brukes til å lage den irske Shillelagh (et av de vanskeligste ordene i verden å stave), som er en tung klubb for å lure folk over hodet. Det lager også stokker for offiserene fra Royal Irish Regiment.

Så … nå vet du stort sett alt du trenger å vite om Prunus spinosa. En busk som er nyttig, vakker, spiselig og litt farlig.

Svært lik en jente jeg møtte i 1981….

* bletting er prosessen der bær mykner når de er frossen – dette akselererer råtnende prosess. Kort fortalt er blettet frukt skadet og begynner å råtne. Yumm.