Skip to content

Sopp på trær er dårlige nyheter

21 de november de 2022

Jeg liker sopp i suppe, sopp i røre, sopp i spaghetti saus og sopp på pizza. På kjøkkenet mitt er jeg glad for å spise dem, men når jeg ser dem i hagen min på et tre, er det soppen som fester. Og treet er kanskje ikke i live lenge.

Sopp bryter ned organisk materiale, det er bra – mesteparten av tiden

Sopp er de synlige fruktlegemene til en sopp som kan angripe levende vev, men som vanligvis begrenser seg til å spise dødt, organisk materiale, som råtten tre. Dette er i stor grad fordelaktig, ettersom nedbrytningen av tre fører dets bestanddeler tilbake til jorden for å berike den. Når du ser sopp vokse på et levende tre, er dette imidlertid et advarselstegn på at alt ikke er bra med det treet.

Hyllesopp er vanlige trematere

Det du ser på (bildet over) er en spesielt vakker form for hylle- eller brakettsopp kalt en «kalkunhale» for å se ut som de spraglete fjærene til den elskede fuglen. Hyllesopp er formet som pizza (mmm, sopppizza!). I stedet for å ha sporebærende gjeller på undersiden, har de zillioner av bittesmå hull. De kan vokse rett ut fra siden av en stamme eller opp fra bakken, og bryte ned død ved i et tre. Den døde veden kan være store røtter eller kjerneveden i midten av stammen som gir treet sin styrke.

SE: Grumpy’s Field Guide To Mushrooms

Hvorfor får noen trær hyllesopp og andre ikke? En årsak er stress forårsaket av ting som langvarig tørke, komprimert jord og altfor våt jord. Friske, spreke trær er mindre utsatt for infeksjon, akkurat som mennesker.

Når du planter nye trær, følg beste praksis for roten og stammen

Så er det fysisk skade. Ta en nærmere titt på bunnen av treet (bildet over). Du vil se et hulrom sannsynligvis forårsaket av et stykke landskapsutstyr. Hvis du har veldig skarpe øyne, vil du også legge merke til tykke plaststropper som omgir bunnen av bagasjerommet. Disse stroppene holder rotklumpen sammen når et tre med baller og burlapping plantes. Du bør alltid kutte de som er rundt bunnen av stammen etter planting, for ikke å kvele treet når det vokser. I dette tilfellet var de det ikke, røttene døde, og kalkunhalene dukket opp. Når dette skjer, kan du ikke redde treet. Å, du kan kutte av hyllesoppen, men de vokser bare igjen, fordi soppen er inne. Til slutt vil de hule ut treet, noe som gjør det utsatt for å falle i sterk vind. Det beste du kan gjøre er å ta ned treet før det faller på deg. Kan du plante et nytt tre på samme sted? Jepp. Bare hold det sunt, ikke skade stammen eller røttene, og ikke stable opp en vulkan med mulch rundt stammen.