Skip to content

Stemorsblomst geranium (Pelargonium grandiflorum)

2 de juni de 2021

De Pelargonium grandiflorum Det er en perfekt plante å vokse på balkonger, uteplasser, terrasser og til og med i hager. Den produserer store blomster i veldig prangende farger, og vedlikeholdet er ikke komplisert. Det anbefales faktisk på det sterkeste hvis du ikke har mye – eller ingen – erfaring med å ta vare på planter.

Vil du vite hvordan du kan ha det veldig sunt og vakkert hele året?

Opprinnelse og egenskaper

Geraniumblomster er små

De Pelargonium grandiflorum, hvis vitenskapelige navn er Pelargonium x domesticum, er en type flerårig pelargon som er hjemmehørende i Sør-Afrika, kjent som stemorsblomst geranium, kongelig pelargon eller stemorsblomst. Den når en høyde på mellom 0,50 og 1,50 meter, og utvikler stengler med reniforme blader, avrundet på overkanten, og med en diameter på 5 til 8 centimeter.

Blomstene er 4-6 cm i diameter, og kronbladene har forskjellige farger, fra hvite til nesten svarte. Den blomstrer om våren og sommeren, de to årstidene av glede og farger.

Hva bryr seg tankeplanet av geranium?

Hvis du vil ha en kopi av Pelargonium grandiflorumVi anbefaler at du gir følgende pleie slik at den kan vokse og blomstre uten problemer:

plassering

 • Ytre: den må være i full sol eller i halvskygge.
 • Innsiden: Du kan være innendørs så lenge det er i et rom med mye naturlig lys. I tillegg må det være vekk fra utkast.

Land

 • Blomsterpotte: det kan være universelt voksende substrat (til salgs) blandet med 30% perlit.
 • Verft: den er likegyldig så lenge den har god drenering.

Irrigasjon

De Pelargonium grandiflorum det er en plante som ikke tåler tørke. Og dermed, om sommeren må du vanne 3-4 ganger i uken, og resten av året litt mindre. Det tåler ikke vannlogging, så hvis det dyrkes i en gryte, er det ikke bra å ha en tallerken under, med mindre den løper av etter hver vanning.

Abonnent

Pelargonium grandiflorum er en urteaktig plante

For at den skal blomstre ordentlig, trenger den næringsstoffer, av denne grunn, må betales fra tidlig på våren til sensommeren. De kan for eksempel være spesifikke gjødsel for blomstrende planter (til salgs), men vi anbefaler å velge gjødsel som er naturlig; det vil si de som kommer fra noen form for organisk materiale, som guano, kugjødsel, ormstøp (til salgs) eller algeekstrakt.

Men uansett hvilken du skal bruke, er det viktig at du husker flere ting:

 • Ta dosen som er angitt av produsenten. Hvis du legger til mer, vil røttene bli skadet og kan faktisk dø av for mye kompost / gjødsel.
 • Gjødsle eller gjødsle når det er angitt av produsenten. På denne måten vil du oppnå de beste resultatene uten at planten har problemer.
 • Bruk kompost eller flytende gjødsel hvis den er pottet. Dette er viktig, fordi hvis det brukes gjødsel eller gjødsel som er pulver eller granulat, ville substratet ha vanskeligere for å filtrere vannet, så det ville være mer fuktig og følgelig kunne røttene råtne.

Hvordan reprodusere tanken geranium?

De Pelargonium grandiflorum formerer seg veldig enkelt med stiklinger tatt etter blomstring. Vi vil kutte en stamme med amboltsaks (til salgs) som vi vil ha desinfisert med såpe og vann, og deretter impregnerer vi basen med rothormoner (til salgs).

Deretter, vi fyller en gryte med kokosfiber (på salg ) eller vermikulitt (på salg ) at vi tidligere har vannet, og vi planter skjæringen i sentrum. Vær forsiktig, det er viktig at vi planter den, og ikke spiker den. Hvis vi gjør sistnevnte, kan de rotende hormonene vi har satt i den løsne seg og / eller bevege seg ut av sted, så vi risikerer at det tar lengre tid å slå rot.

For å plante det lager vi et hull med fingrene eller en sylindrisk pinne, for eksempel plasserer vi skjæringen, og til slutt flater vi underlaget slik at det er godt festet.

På slutten, vi vil sette gryten på et sted med lys. Det kan være solrikt, eller en der det vil være i halvskygge. På denne måten, hvis vi vanner innimellom slik at underlaget ikke tørker ut, vil tanke geranium slå rot om to uker.

Beskjæring av stemorsblomst pelargoner

Om våren bør stengler som ser dårlige ut, fjernes, det vil si at de er ødelagte, svake eller syke. I tillegg må resten trimmes slik at planten får en mer kompakt form.

Skadedyr

Skadedyrene du måtte ha er:

 • Rød edderkopp: det er en midd som suger saften fra bladene, og svekker dermed planten. Den kan fjernes med kiselgur (tilgjengelig for salg).
 • Mealybugs: Det er flere typer, men den som skader tanken pelargon mest er bomullsmellybuggen. Den lever også på bladets saft. Det bekjempes med såpe og vann, og hvis det ikke fungerer, fungerer kiselgur eller kaliumsåpe (til salgs) veldig bra.
 • Geranium sommerfugl: geraniumsommerfuglen er det farligste skadedyret. Larvene deres graver gallerier i stilkene og ødelegger dem. Den kan kontrolleres med klebrig feller, men hvis den allerede har spredt insektmidler som f.eks.
 • Hvit flue: de er små hvite fluer som fester seg til undersiden av bladene, der de mates. Den styres med gule klebrig feller (til salgs).
 • Nematoder: ligner på ormer, men mye mindre i størrelse, siden de vanligvis ikke overstiger en millimeter i lengde, skader de røttene. Symptomene er gulfarging av bladene og støt på røttene. Det er mulig å frastøte dem ved å gjødsle plantene med gjødsel eller humus, eller med frastøtende planter som ringblomst eller rue.
 • Bladlus– Som mange skadedyr er bladlus insekter som finnes på bladene. Fra dem suger de saften, og følgelig blir tanken geranium svekket. De kan fjernes med kiselgur eller neemolje (tilgjengelig for salg).

Sykdommer

Blant sykdommene kan det påvirke deg:

 • Antraknose: Antraknose er en soppsykdom som kan tørke ut bladene og blomsterknoppene, siden det først dukker opp noen brune flekker, men over tid dukker det opp flere og ender opp med å ende opp med bladet og / eller blomsterknoppen. Det behandles med soppdrepende midler som inneholder kobber (til salgs).
 • Alternariose: de er sopp som forårsaker små brune flekker på bladene. Det kan bekjempes med kobber.
 • Bakteriose: Xanthosoma er bakterier som angriper pelargoner og forårsaker svarte flekker på bladene. Det finnes ingen kur.
 • Botrytis: Botrytis er en sykdom som også overføres av sopp. Det de gjør er å dekke bladene og blomstene med grå mugg, men heldigvis blir den fjernet med soppdrepende midler som inneholder kobber, som f.eks.
 • Pulveraktig mugg: det er en sopp som når den ser ut, produserer hvite eller grå flekker på den øvre delen av bladene. Behandlingen består i å påføre soppdrepende midler som denne og fjerne de berørte delene.
 • Rust: rust er en soppsykdom som manifesterer seg ved utseendet til oransje flekker på undersiden av bladene. Det bekjempes med soppdrepende midler som fører kobber.
 • Virose: Virus får bladene til å deformeres, har klorotiske flekker og mosaikker. Dessverre er det ingen behandling.

Rustikk

Pansy pelargoner er urteaktige planter

Stemorsblomst geranium er en frostbestandig plante. Hvis det tåler kulde, men hvis temperaturen synker under -2 ° C, må den beskyttes for eksempel å ta det innendørs eller sette det i et drivhus.

Når klimaet er tropisk, subtropisk eller til og med varmt temperert som det vi har i de nedre områdene i Middelhavsområdet, kan det dyrkes på terrassen eller i hagen hele året.

Dette er mulig fordi, selv om det forekommer frost på Middelhavskysten, er de vanligvis veldig milde og av veldig kort varighet; dessuten er den maksimale temperaturen i den kaldere sesongen høy nok til å holde stemorsblomstens geranium levende og grønn.

Hva syntes du om Pelargonium grandiflorum? Tør du ha en kopi?