Skip to content

Stiklinger av jasmin

15 de juni de 2021

Jasmine er en langvarig ganske hardfør plante og med en deilig aroma som kan vokse ganske raskt.

Dette er en slags blomsterranker som trenger en støtte som er vertikal slik at veksten er indikert, siden det vanligvis ikke forårsaker ulemper og det er veldig enkelt å ta vare påBortsett fra at vi kan så den i hagen eller i en gryte.

Hvordan få jasmine stiklinger til å rote?

Hvordan få jasmine stiklinger til å rote

Tatt i betraktning denne informasjonen, kan vi i denne artikkelen lære å så en jasmin ved stiklinger, så vær oppmerksom.

Det første vi må gjøre er ta en kutting som har en måling på mellom 13 og 15 cm, av en plante som er moden om våren eller bare begynner sommeren.

Vi må velg et skudd som har en moden stamme, at det meste er grønt, med noen få nyanser av lysebrun, og vi kutter det ved hjelp av godt skjerpet saks over noden. Vi må gjøre dette første om morgenen når planten er mer fuktig.

Nå må vi fjerne bladene fra skjæringen. Til det bruker vi saks til fjern store blader, men vi må la de som er små og friske, som er de som vokser på toppen.

Så dypper vi enden av stammen i en løsning som heter rothormon og vi rister for å fjerne det som er igjen. Uansett skjæring vi tar eller forholdene der planten skal vokse, vil rothormonet gi planten vår et større løft i denne prosessen, og selv om dette trinnet er veldig nyttig, er det ikke veldig nødvendig.

Hvis vi har vært heldige nok til å så andre planter uten å måtte bruke rothormonet, eller hvis skjæringen vi har kommer fra en ganske hardfør jasmin, mest sannsynlig er røttene født uten å bruke hormonet. Vi må sørge for at jorden forblir fuktig, samt at temperaturen har de rette forholdene slik at skjæringen vår får bedre mulighet til å vokse.

Hvis vi ikke har hatt en sjanse til det vokse en plante gjennom en skjæring eller hvis vi har problemer med å gjøre det, er det viktig at vi bruker rothormonet.

Seinere vi fyller små glass eller plastbrett spesielt for å så med litt jordblanding, for dette trenger beholderen ikke være mer enn 10 cm dyp, siden vi må bruke en jordblanding sammensatt av jord og organisk materiale, som torv.

Vi velger en blanding som har perlitt inkludert, slik at jorden har en økt drenering.

Så går vi til så skjæringen ca 5 cm dyp i potten vår eller hvor vi skal plante blomsten, for det må vi lage et hull med fingeren eller bruke enden av en blyant og før vi kan plante borekaksene våre for å unngå overdreven trykkraft. Så pakker vi jorda rundt stammen slik at den kan holde seg godt på plass.

jasminrøtter klare til såing

Vi fukter jorden litt ved å drysse litt vann. For denne oppgaven vi må bruke en sprayflaske, fordi en håndholdt vannkanne vil føre til at jorden får overflødig fuktighet. Unngå vannpytter.

Vi må holde skjæringen på et sted som er under tilstrekkelig skygge, slik at sollyset den mottar er delvis og samtidig indirekte mens veksten utvikler seg. Direkte sollys vil føre til at jorden tørker ut ganske raskt, derfor vil planten ikke vokse ordentlig.

Når vil jasminrøttene være klare til såing?

Etter et par uker har gått, må vi gi skjæringen vår en liten slepebåt. Hvis planten motstår, betyr det at røttene har vokst og den er klar til å plantes på et permanent sted. Hvis skjæringen ikke har røtter etter to måneder, må vi fjerne den og starte på nytt.