Skip to content

Trimming regelmessig en rose i løpet av sesongen

21 de februar de 2021

Nærbilde av den gule rosen.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesDe høye gule rosene er til høyre foran sengen ved en av inngangene til Biltmores inngjerdede rosenhage.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesNærbilde av den gule rosen.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesDe høye gule rosene er til høyre foran sengen ved en av inngangene til Biltmores inngjerdede rosenhage.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Jeg var oppe på Biltmore Estate for den første runden med å dømme deres internasjonale roseprøver i går. Det var en nydelig gul rose som sendte opp noen spesielt høye stokker – høyere enn en rose på det stedet skulle vokse. Det som var veldig interessant var at den blomstret ned lavt og på toppen av de høye stokkene. Da de ble plantet, ble de nylig frigitte roser, så det var ikke mye som var kjent om dem.

Spørsmålet kom opp hva jeg skulle gjøre med det.

Nå hvis dette var en annen plante, ville det være et merkelig spørsmål. Odd, bare fordi svaret ville være åpenbart; kutt den tilbake.

Likevel, siden dette er roser, får ideen om å kutte dem ned i mellomsesongen erfarne gartnere å stoppe og si til seg selv: «Kan jeg gjøre det?»

Jeg mistenker at dette skyldes å redusere roser som bare er diskutert i sammenheng med «beskjæringssesongen». Beskjæringssesongen for det meste av landet er sen vinter eller tidlig på våren når forsythia blomstrer. Det har alltid vært den aksepterte tiden å gjøre hardt å kutte ned på rosene dine – og det er fortsatt for det store arbeidet.

Med hageroser vi lærer er det greit å kutte dem ned i vekstsesongen for å holde dem i en håndterbar og ønsket størrelse.

Før vi fortsetter, må jeg skyve inn det, ideelt sett vil du sørge for at du velger en rose med riktig moden høyde for det aktuelle stedet og bruker i hagen. Akkurat som å velge hvilken som helst plante, busk eller et tre; Det er viktig å vurdere vekstvanen og størrelsen før du kjøper.

Likevel, selv de mest kunnskapsrike gartnere møter noen ganger en plante som overgår størrelsesforventningene. Når dette skjer, skjønner de ganske enkelt at planten trenger trimming regelmessig for å holde den i sjakk.

Det er akkurat slik jeg vil at du skal tenke på hageroser. Hvis du har en sprudlende rose, er det ikke noe galt med å trimme den i løpet av sesongen for å holde den under kontroll. Den beste tiden å gjøre dette er rett etter hver blomstring. Hva er en blomstring? En blomstring defineres som hver gang rosen sykler gjennom en stor blomstring. Alle roser har ganger de er dekket av blomster og ganger når de har mindre. Når de er dekket av blomster, er de på toppen av blomstringen, og når de ikke er, er de mellom blomstrene. Det er tiden mellom spylinger du vil gjøre din kutt. Hvorfor? Fordi du ikke vil gjøre det mens rosen er i topp blomst og kutte av alle de herlige blomstene!

Jeg er ikke veldig troende på en radikal kutt i løpet av sesongen. Prøv i stedet å kutte bare individuelle stokker som vokser høyere enn du ønsker. I tilfelle av den gule rosen i Biltmore, ville metoden være å bare kutte de høye stokkene tilbake til høyden på mesteparten av busken rett etter at de blomstrer. Hvis hele anlegget er ute av kontroll, ta det tilbake med ikke mer enn en tredjedel til en halv. Hvis planten rett og slett ikke vil holde seg inne, så kom vinteren, bare flytt den til et sted der den kan vokse til sin naturlige størrelse.

Så hvis rosene dine kommer utenfor grensene i vekstsesongen, gjør det som gartnerens instinkter forteller deg om. Trim det!

Glad Roseing

Paul