Skip to content

Vann yam (Dioscorea alata)

9 de juni de 2021

De Dioscorea alata (yams) er en basis diett matavling for millioner av mennesker over hele verden, hovedsakelig i tropiske og subtropiske områder. Dette er også kjent som stor yam eller vann yam, som er en av de viktigste dyrkede artene og distribuert mye i tropene.

Til tross for sin økonomiske og kulturelle betydning, veldig lite er kjent om opprinnelsen, mangfold og genetikk. Som en konsekvens har avlsarbeidet for motstand mot den viktigste sykdommen, antraknose, vært ganske begrenset.

Kilde

blader av vannetavnet plante eller dioscorea alata

Det sies at Dioscorea alata stammer fra Sørøst-Asia, hvor dyrkingen begynte. Den dyrkes i hele den tropiske og subtropiske regionen og representerer den bredeste verdensomspennende distribusjonen av alle dioscoreas. I tillegg til Sørøst-Asia er dyrkingen veldig utbredt i Karibien (der den viktigste yam finnes), i Vest-Afrika (hvor den bare overgås av Dioscorea rotundata Poiret) og i Oseania.

Det er absolutt den viktigste arten i Sørøst-Asia, og dyrkingen er praktisk talt utbredt i alle landene i regionen, spesielt i Indonesia, Malaysia, Papua Ny-Guinea, Filippinene og Vietnam.

Kjennetegn ved Dioscorea alata

Dette er en veldig viktig plante i regionene i tropene, hvor den blir høyt verdsatt som mat. Den har røtter og en type veldig robuste pærer, som danner underjordiske knoller med høy næringsverdi. I tillegg er det en klatreplante som har interessante medisinske egenskaper.

Bladene er store, hjerteformede og knallgrønne i fargen, de kan bli opptil 25 cm lange. Årene er merket og betydelige varianter har lilla toner på bladet. Anlegget produserer knoller og kuler (knoller), som spirer fra bladaksene. Disse er sylindriske og rike på karbohydrater, som lar planten overleve i veldig tørre klima.

Omsorg

Det er en plante som er typisk for det tropiske klimaet, og som utvikler seg godt i varme og fuktige områder i breddebåndet N og S på 30 º (ekvatoriell linje). Den passende temperaturen for denne grønnsaken er mellom 25 og 30 ºC, regntiden rundt 1500 mm / år, med en definert tørr sesong på 2 til 5 måneder. De Dioscorea alata tåler ikke kulde og mindre frost.

Det krever lette jordarter med en ikke veldig sandaktig tekstur, dyp, med god drenering, rik på organisk materiale, med god fuktighet. I løpet av vekstperioden må jorden være fuktig. Sur jord, leire-teksturert jord og skråninger som er erosjon bør unngås.

Kultur

Dette er et aseksuelt reproduksjonsanlegg, Dyrking er gjort gjennom hele knoller eller deler av dette. I hver knoll er det flere sovende perler som spirer når miljøforholdene er gunstige. De kan brukes med vekter mellom 50g og 250g.
Bare knoller som veier 150 g eller mer skal velges for seksjonering i to eller tre stykker; Skjæringen kan gjøres på såtid eller med kort varsel (kutt 3 dager før eller opptil 1 dag før du legger brikker i skyggen). Bittene skal oppbevares på et ventilert sted og være beskyttet mot fuktighet, varme og isolasjon.

applikasjoner

navnet på vannet også kalt Dioscorea alata

Det er en mat rik på karbohydrater, sterkt konsumert i tropiske land, lett fordøyelig og egnet for dietter. Yam er rik på stivelse, rik kilde til betakaroten, vitamin C og B-kompleks; den inneholder også kalsium, jern og fosfor.

Er en anlegget også kjent for sine avgiftende og rensende egenskaperDet anbefales også for behandling av sykdommer som revmatisme, leddgikt, urinsyre og betennelse generelt. Det brukes også til forebygging av sykdommer som overføres av myggen, som dengue, malaria og gul feber.

Det har også egenskapen til å gjenopprette og bevare det sunne og motstandsdyktige immunforsvaret. I Afrika sies det å være ansvarlig for økt fruktbarhet hos kvinner som bruker det i dietten regelmessig.

Sykdommer og skadedyr

De vanligste er antraknose, en sykdom som begrenser utviklingen og veksten av Dioscorea alata og tørråte sykdom, forårsaket av yam nematode.