Skip to content

Wallflower, blomsten som lyser våren

14 de juni de 2021

De veggblomst Det er en av de plantene som finnes for salg i alle barnehager, hagebutikker og til og med online nesten når som helst på året. Hvorfor? Vel, det er ikke noe eneste svar: det er veldig lett å ta vare på, det motstår kaldt, det blir lett multiplisert med frø, og det er også veldig dekorativt.

Enten det er i en gryte eller i hagen, Jeg er sikker på at det vil gi deg mange gleder. Uansett, hvis du er i tvil om hvordan du skal ta vare på det, ikke slutte å lese. 🙂

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt over Matthiola incana- eller veggblomsteplanten

Hovedpersonen vår er en flerårig urteaktig plante – sjelden årlig – hjemmehørende i Sør-Europa, spesielt fra den baleariske øygruppen til Jugoslavia. Dens vitenskapelige navn er Matthiola incana, og er populært kjent som alelí, veggblomst, vinterveggblomst, askebegerjasmin, hvit fiolett eller lilla fiolett. Den utvikler stående stengler, ganske forgrenede, som når en høyde mellom 20 og 80 cm. Fra dem spirer hele, lansettformede blader med en kort petiole.

Blomstene, som dukker opp om våren (fra april til juni på den nordlige halvkule), kan være enkle eller doble, i farger som spenner fra rosa, til blå, gjennom hvitt og rødt. Frøene er 2-3 mm lange og har en hvitaktig vinge.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Hvis du ønsker å få en kopi, anbefaler vi at du følger følgende:

plassering

Slik at veggblomsten din kan være bra, den må plasseres utenfor, i en solfylt eksponering.

Land

Svart torv, underlag for veggblomster

 • Blomsterpotte: det er ikke nødvendig å komplisere mye. Med det universelle underlaget som de selger allerede tilberedt i alle barnehager, eller det er mer enn nok.
 • Verft: det er likegyldig, men det vil rotere bedre – og vil derfor få en bedre utvikling – hvis landet er fruktbart og har god drenering.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning vil avhenge av årstiden i året vi er, samt klimaet i området. Men for å ha en guide, bør du vite at du må vanne oftere i løpet av månedene når det ikke regner mye eller ikke i det hele tatt, og mindre i regntiden.

Men … hvor ofte? Så så, omtrent 3-4 ganger i uken om sommeren og litt mindre resten av året. Hvis du har den plantet i en gryte med en plate under, må du huske, spesielt om høsten og vinteren, å fjerne overflødig vann ti minutter etter vanning, ellers ville rotsystemet råtne.

Abonnent

Gjennom vekstsesongen, det vil si fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren, anbefales det å gjødsle den med flytende gjødsel, som denne fra, etter indikasjonene som er spesifisert på produktemballasjen.

Planting eller transplantasjonstid

Du kan plante veggblomsten din i hagen eller flytte den til en større gryte om våren, så snart risikoen for frost har gått.

Skadedyr

Bladlus kan påvirke veggblomster

Det kan påvirkes av følgende skadedyr:

 • Bladlus: de er veldig små insekter som måler omtrent 0,5 cm i fargen grønn, gul eller brun. De abborer på de mest ømme bladene og blomstene, der de fôrer. For å kontrollere dem er det ideelle å plassere gule klissete feller (du kan kjøpe dem) nær anlegget.
 • Larver av Plutella maculipennis: de graver gallerier i bladene og litt etter litt angriper de hele prøven. De bekjempes med spesifikke insektmidler, som f.eks.
 • larve Pieris brassicae: kål larven spiser bladene. Det kan bekjempes med insektmidlet som er anbefalt ovenfor.
 • Cruciferous bugs: stikker bladene. De bekjempes med spesifikke insektmidler.

Sykdommer

Det kan påvirkes av følgende:

 • Rot brokk: det er en sopp som danner langstrakte svulster i plantens rotsystem, som får dem til å gulne, svekke og til slutt dø på grunn av angrepet av andre mikroorganismer. Det er ingen behandling: prøven må oppryddes og brennes, i tillegg til å desinfisere jorden, for eksempel ved soling, før den plantes på nytt.
 • Botrytis: det er en sopp som manifesteres av utseendet til et gråaktig pulver på bladene. Det bekjempes med soppdrepende midler som zineb.
 • Mugg: det er en sopp som gir gule flekker som blir brune på undersiden av bladene. Over tid, i fuktige omgivelser, dannes hvit mugg. Det bekjempes med soppdrepende midler.
 • Virose: De er virus som forårsaker mosaikk på bladene. Det finnes ingen kur.

Multiplikasjon

Veggblomsten multipliserer med frø vår-sommer. For det, fortsett som følger:

 1. Den første tingen å gjøre er å fylle en gryte med en diameter på ca. 10,5 cm med universelt voksende substrat.
 2. Etterpå plasseres maksimalt 3 frø i beholderen, så langt fra hverandre som mulig, og dekkes med et tynt lag med underlag.
 3. Til slutt blir den vannet og gryten plasseres ute, i full sol eller i halvskygge.

Den første de vil spire om 7-14 dager.

Rustikk

Tåler kulde og frost ned til -4 ° C uten å bli skadet.

Hva er meningen med veggblomsteblomst?

Wallflower, en blomst som er veldig lett å ta vare på

Det er mange blomster som, avhengig av farge, har en unik betydning. Veggblomsten kan ikke være mindre: hvis blomsten er gul, symboliserer den troskap; hvis det er hvitt, fred og enkelhet; Y hvis den er lilla representerer den permanent skjønnhet.

Hva syntes du om veggblomsten? Har du i hagen eller terrassen?